Dostupni linkovi

Posrednici rade na produžetku primirja u Gazi, Hamas izrazio spremnost


Prodavci povrća ispred uništenih zgrada u gradu Gaza tokom primirja, 27. novembar 2023.
Prodavci povrća ispred uništenih zgrada u gradu Gaza tokom primirja, 27. novembar 2023.

Militantni palestinski pokret Hamas je spreman da produži primirje za još četiri dana i oslobodi dodatne taoce zarobljene u napadu na Izrael u zamenu za puštanje Palestinaca iz izraelskih zatvora, izjavio je u sredu izvor blizak toj ekstremističkoj organizaciji.

Istovremeno, međunarodni posrednici rade na produženju primirja u Gazi, nadajući se da će Hamas nastaviti da oslobađaju taoce u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika i dalji predah u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj ofanzivi.

Privremeno primirje trebalo bi da istekne u četvrtak rano ujutro posle šestodnevne pauze u sukobu koji je izbio posle upada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra ne koji su izraelske snage odgovorile razornom ofanzivu u Pojasu Gaze.

Već je oslobođeno 60 izraelskih talaca i 180 palestinskih zatvorenika i dodatni bi trebalo da budu pušteni na slobodu u sredu u skladu sa sporazumom.

Hamas je u sredu "obavestio posrednike da je spreman da produži primirje na četiri dana“, rekao je izvor blizak toj militantnoj grupi za AFP pod uslovom da ostane anoniman.

Prema tom aranžmanu, "pokret bi mogao da oslobodi izraelske zatvorenike koje on, drugi pokreti otpora i druge strane drže, prema uslovima postojećeg primirja", dodao je izvor.

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari rekao je na konferenciji za novinare u Dohi u utorak da pregovarači rade na "održivom primirju koje će dovesti do daljih pregovora i konačno do kraja... ovog rata".

Izvor upoznat s razgovorima rekao je za AFP u sredu da su razgovori "fokusirani na nadogradnju napretka sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i na pokretanje daljih razgovora o sledećoj fazi potencijalnog sporazuma".

Sporazum o primirju je privremeno zaustavio borbe koje su počele 7. oktobra kada su se militanti Hamasa u Izraelu ubili 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 240. U potonjim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa, ubijeno je više od 14.500 ljudi.

Izrael je pozdravio oslobađanje desetina talaca poslednjih dana i kaže da će podržati nastavak primirja ako Hamas nastavi da oslobađa zarobljenike.

Šefovi CIA i Mosada u Kataru

Nedelje teškog vazdušnog bombardovanja i kopnene invazije uništile su ogromne delove severa Pojasa Gaze, ali je to izgleda malo uticalo na vladavinu Hamasa tom teritorijom, o čemu svedoči njegova mogućnost da vodi složene pregovore, sprovede prekid vatre i među drugim oružanim grupama i organizuje nesmetano oslobađanje talaca.

Direktor američkih CIA Vilijam Berns i direktor Mosada Dejvid Barnea boravili su u utorak u Kataru da razgovaraju o produženju primirja i oslobađanju još talaca. Katar je igrao ključnu ulogu u posredovanju s Hamasom.

Američki državni sekretar Antoni Blinken trebalo je da poseti region ove nedelje i očekuje se da će se zalagati za duže primirje.

Može li Hamas nestati?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:10:37 0:00

U zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova G7 industrijski razvijenih zemalja, koje uključuju bliske saveznike Izraela, poziva se na "dalje produženje pauze“ i na "zaštitu civila i poštovanje međunarodnog prava".

Izvori: AFP, AP

XS
SM
MD
LG