Dostupni linkovi

SAD nastavlja isporuku pomoći Pojasu Gaze preko privremenog pristaništa


Privremeno pristanište koje su izgradile SAD na obali Gaze, 16. maja 2024.
Privremeno pristanište koje su izgradile SAD na obali Gaze, 16. maja 2024.

Sjedinjene Američke Države (SAD) u subotu su nastavile isporuku pomoći u Pojas Gaze preko privremenog pristaništa koje je ponovo uspostavljeno nakon što se raspalo zbog talasa krajem prošlog mjeseca, saopštila je Centralna komanda (CENTCOM).

U saopštenju se navodi da su oko 492 tone prijeko potrebne humanitarne pomoći isporučene građanima Gaze.

"USCENTCOM je do danas pomogao u isporuci više od 1.573 tone humanitarne pomoći", objavio je CENTCOM na društvenoj mreži X.

Naglašeno je da nijedan američki vojnik nije izašao na obalu u Gazi.

Američki predsjednik Joe Biden 8. marta je naredio uspostavu morskog puta za isporuku hrane i druge pomoći Palestincima tokom izraelskih ograničenja i višemjesečnih sukoba u enklavi.​

JLOTS, plutajući mol i pristanište Trident, počeli su da rade 17. maja.

Početna cijena pristaništa procijenjena je na 320 miliona dolara. Međutim, Pentagon je u srijedu objavio da je cijena smanjena na 230 miliona dolara, zbog doprinosa iz Velike Britanije i zato što su troškovi ugovaranja kamiona i druge opreme bili "niži od očekivanih".

Pristanište, koje se koristi za prevoz humanitarne pomoći koja stiže morem, jedan je od rijetkih načina na koji besplatna hrana i druge zalihe stižu do Palestinaca za koje UN kažu da su na rubu gladi usred gotovo osmomjesečnog rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

XS
SM
MD
LG