Dostupni linkovi

Netanyahua treba istražiti zbog napada 7. oktobra, rekao ministar odbrane Izraela


Premijer Izraela Benjamin Netanyahu (desno) i ministar odbrane zemlje Yoav Gallant, Tel Aviv, Izrael, 28. oktobar 2023.
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu (desno) i ministar odbrane zemlje Yoav Gallant, Tel Aviv, Izrael, 28. oktobar 2023.

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant je pozvao u četvrtak na pokretanje državne istrage o propustima u vezi sa napadom Hamasa 7. oktobra prošle godine, rekavši da treba istražiti i njega samog te njegova šefa, premijera Benjamina Netanyahua.

Ovo je bio komentar Gallanta na svečanosti dodjele diploma novim vojnim oficirima, kojoj je prisustvovao i Netanyahu, čija je koaliciona vlada ionako poljuljana unutrašnjim sukobima, piše Reuters.

Državna istraga, rekao je Gallant, "mora da bude objektivna, treba da se odnosi na sve nas, one koji donose odluke, kao i one koji ih sprovode, dakle vladu, vojsku i bezbjedonosne agencije".

"Mora istražiti mene kao ministra odbrane, mora istražiti premijera", rekao je Gallant.

Netanyahu je i ranije odbacio pozive da se pokrene državna istraga o napadu Hamasa 7. oktobra, u kojem se Izrael našao nespreman i nakon kojeg je počeo rat u Pojasu Gaze, rekavši da bi istraga o tome šta se dogodilo trebala da bude provedena nakon što rat završi.

Samo vlada može da odluči o formiranju Državne istražne komisije koja ima široka ovlaštenja i čiji nalazi imaju težinu. Glavni sudija Vrhovnog suda bira njegove članove.

Gallant je već ranije raskinuo sa Netanyahuom. Prošle godine, nakon mjeseci protesta širom zemlje protiv vladinih planova da ograniči ovlaštenja vrhovnog suda, Gallant je rekao da bi od vlade predloženi zakon trebalo da bude odbačen, upozoravajući da bi javno prepiranje moglo da našteti nacionalnoj bezbjednosti.

Netanyahu ga je odmah smijenio, zbog čega su hiljade Izraelaca izašle na ulice u znak podrške Gallantu.

Premijer sa dugim političkim stažom na kraju je popustio i zadržao Gallanta u kabinetu.

Od tada, Gallant se sukobio sa Netanyahuom, oko toga koju strategiju primijeniti u Pojasu Gazi, što je potaknulo neke članove njihove stranke Likud da zatraže njegovu smjenu sa dužnosti.

Rat u Pojasu Gaze je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze.

U borbama je, prema navodima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo najmanje 38.345 ljudi. U toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG