Dostupni linkovi

Fridom haus osudio represiju Vlade Srbije nad aktivistima zbog ekoloških protesta


Protest protiv iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto
Protest protiv iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto

Nevladina organizacija Fridom haus (Freedom House) osudila je kampanju protiv civilnog društva Srbije i pozvala vladu da je prekine.

"Osuđujemo represiju i demonizaciju koju vlada Srbije sprovodi nad nevladinim organizacijama i aktivistima tokom trenutnih ekoloških protesta", navodi se u saopštenju koje je Fridom haus objavio u ponedeljak uveče na mreži Iks.

U saopštenju se navodi da je označavanje tih aktera kao stranih agenata u skladu sa retorikom koju koriste nedemokratski režimi kako bi demonizovali civilno društvo i trebalo bi da uzbuni demokratsku zajednicu.

Fridom haus pozvao je Vladu Srbije da odmah prestane sa kampanjom blaćenja.

Nakon serije ekoloških protesta protiv iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto, koji su kulminirali masovnim protestom u Beogradu 10. avgusta, brojni aktivisti privođeni su, ispitavani, zadržavani u pritvoru, dok su neki pušteni na slobodu.

Organizacije civilnog društva su 22. avgusta izdale saopštenje podrške uhapšenim i zastrašivanim aktivistima i navele da je "veliki broj neosnovanih privođenja i pritvaranja građana poslednjih nedelja praćen propagandnom ofanzivom protiv navodnih stranih plaćenika koji u interesu neprijateljskih zemalja ruše državni poredak".

"Cilj takvih manipulacija koje plasiraju predstavnici vlasti i njoj bliski mediji je da se opravda represija prema političkim neistomišljenicima i da se građani strahom odvrate od učestvovanja u legitimnim i legalnim protestima", naveli su u saopštenju.

Organizacije, njih ukupno 21, navele su da od najviših organa vlasti zahtevaju da zaustave progon i zastrašivanje građana koji na miran način izražavaju neslaganje s nekim od odluka vlasti.

Blokade pruga i hiljade na protestu protiv iskopavanja litijuma u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Fridom Haus je međunarodna organizacija, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja dokumentuje stanje ljudskih prava i sloboda u svetu.

U svojim izveštajima svake godine procenjuje stanje slobode u 195 zemalja i 15 teritorija, te ih na osnovu različitih indikatora rangira.

Na osnovu rezultata, države ili teritorije svrstavaju se u tri kategorije - slobodna, delimično slobodna ili neslobodna. Srbije ima status delimično slobodne države.

XS
SM
MD
LG