Dostupni linkovi

Protest u Francuskoj nakon što je Macron izabrao Michela Barniera za premijera


Emmanuel Macron i Michel Barnier, 31. januara 2020.
Emmanuel Macron i Michel Barnier, 31. januara 2020.

Hiljade ljudi izašlo je u subotu na ulice širom Francuske protestujući protiv odluke predsjednika Emmanuela Macrona da imenuje političara desnog centra Michela Barniera za premijera, a ljevičarske stranke optužuju ga za krađu parlamentarnih izbora.

Održava se oko 130 protesta, a najveći je krenuo iz centra Pariza u subotu popodne.

Demonstranti koriste slogane kao što su "negiranje demokratije" i "ukradeni izbori".

Stranke ljevice ljute su što je Macron odbio njihovu kandidatkinju za premijerku Lucie Castets.

Barnier je proveo subotu poslijepodne u posjeti dječjoj bolnici u Parizu, gdje je istakao važnost javnih usluga, ali je rekao zdravstvenim radnicima da njegova vlada "neće činiti čuda", javila je lokalna televizija BFMTV, prenosi BBC.

Macron je u četvrtak imenovao 73-godišnjeg Barniera, konzervativca i bivšeg pregovarača Evropske unije o Brexitu, za premijera, čime je okončana dvomjesečna potraga nakon njegove odluke da raspiše parlamentarne izbore koji su doveli do podijeljenog parlamenta u tri bloka.

U svom prvom intervjuu kao šef vlade, Barnier je u petak navečer kazao da će njegova vlada, kojoj nedostaje jasna većina, uključivati konzervativce, članove Macronovog tabora, i kako se nada, neke iz ljevice.

Barnier se suočava s zastrašujućim zadatkom pokušaja pokretanja reformi i budžeta za 2025., dok je Francuska pod pritiskom Evropske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit, piše Reuters.

XS
SM
MD
LG