Dostupni linkovi

Macron odbacuje ljevičarsku vladu zbog moguće 'nestabilnosti'


Ljevičarska koalicija Novi narodni front imenivala je 37-godišnju Lucie Castets (u sredini) kao kandidatkinju za mjesto premijerke u novoj francuskoj vladi.
Ljevičarska koalicija Novi narodni front imenivala je 37-godišnju Lucie Castets (u sredini) kao kandidatkinju za mjesto premijerke u novoj francuskoj vladi.

Francuska tone u dublji politički haos nakon što je predsjednik Emmanuel Macron odbio imenovati premijera iz lijeve koalicije koja je osvojila najviše parlamentarnih mjesta na vanrednim izborima prošlog mjeseca.

Predsjednik se nadao da će konsultacije dovesti do pomicanja s mrtve tačke nakon izbora u julu kada je parlament ostao podijeljen na tri približno jednaka bloka - lijevicu, centar i krajnju desnicu - od kojih nijedan nema većinu mjesta, pišu svjetski mediji.

Zastoj u formiranju vlade

Nakon što je predsjednik Emmanuel Macron u ponedeljak 26. avgusta odbio da postavi ljevičarsku kandidatkinju za premijerku, Francuska je i dalje bez vlade.

Macron, koji je kao šef države odgovoran je da imenuje novog premijera i vladu, od petka se susretao sa liderima partija i parlamentarcima iz cijelog političkog spektra u Francuskoj, ali je onda izdao saopštenje kojim se daje do znanja da neće imenovati šefa vlade iz lijeve koalicije Novi narodni front (Nouveau front populaire, NFP), koja je pobijedila na izborima u julu, tvrdeći da bi to dovelo do nestabilnosti, piše Politico.

"Predsjednik Republike primijetio je da bi vlada koja se temelji isključivo na platformi i strankama koje je predložio savez s najviše zastupnika, Novi narodni front, odmah bila srušena izglasavanjem nepovjerenja od strane svih ostalih grupa zastupljenih u Narodnoj skupštini", navodi se u saopštenju.

Prijevremene parlamentarne izbore raspisao je Macron nakon što je njegovu centrističku partiju na izborima za Evropsku uniju (EU) u junu porazila krajnje desna partija Nacionalno okupljanje (Rassemblement national).

Međutim, na brzinu okupljena izborna koalicija Novi narodni front, sastavljena od glavnih ljevičarskih snaga u Francuskoj, osigurala je iznenađujuću pobjedu.

Macronov savez bio je treći na tim izborima, a njegova vlada je podnijela ostavku 16. jula. Vlada u prošlom sastavu trenutno djeluje privremeno dok se ne formira novi kabinet.

Lijeva koalicija ima 193 mjesta u francuskom donjem domu, što je znatno manje od 289 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu koja bi joj jamčila sposobnost vladanja uz rizik izglasavanja nepovjerenja. Ali lideri koalicije ukazali su na nepostojanje alternativnog saveza koji bi imao više mjesta i žele da Macron imenuje njihovu kandidatkinju za premijerku, Lucie Castets 37-godišnju ekonomistkinju.

Potraga za umjerenom vladom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedeljak da nema šanse da ljevičarski savez može da formira sljedeću vladu Francuske, jer je udvostručio svoje napore da sastavi koaliciju koja uključuje umjerene političare, napisao je Financial Times.

Macron je zaključio da će se ljevičarskom Nouveau Front Populaire, koji je pobijedio na vanrednim parlamentarnim izborima u julu, ali je daleko od većine, odmah suprotstaviti "preko 350 zastupnika" u Narodnoj skupštini koja broji 577 mjesta, sprečavajući je da upravlja zemljom, saopšteno je iz kancelarije predsjednika.

Nakon dvodnevnih konsultacija Macrona sa političkim liderima o imenovanju novog premijera, Jelisejska palata je saopštila da je predsjednik odlučio da "institucionalna stabilnost traži da se ne bira NFP opcija".

Dodaje se da će Macron započeti novu rundu konsultacija u potrazi za imenovanjem premijera.

Prema francuskom političkom sistemu, Macronov mandat traje do 2027. i kao predsjednik on imenuje premijera.

Macron je rekao da želi da formira koaliciju umjerenih "republikanskih snaga" koje variraju od lijevog centra ka desnici. Isključio je krajnje lijevi La France insoumise (LFI, u prevodu Nepokorena Francuska) kao i krajnje desničare Nacionalno okupljanje. Desničari su se nadali da će pobijediti na parlamentarnim izborima i sada su druga najveća grupa u Narodnoj skupštini.

Izbjegavanje 'blokade i slabljenja' države

Macron je pored najave da se pregovori nastavljaju u utorak, 27. avgusta, naglasio da je njegova "odgovornost da osigura da država nije blokirana i oslabljena", prenosi Guardian.

"U ovom nezapamćenom trenutku za Petu Republiku, kada su očekivanja francuskog naroda visoka, šef države poziva sve političke lidere da se iskažu tako što će pokazati odgovornost", stoji u saopštenju iz Macronove kancelarije.

Nakon saopštenja predsjednika, koalicija NFP je rekla da neće učestvovati u daljim razgovorima osim ako se ne razgovara o formiranju vlade.

Ad hoc formiran ljevičarski savez otklonio je prijetnju krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja u drugom krugu parlamentarnih izbora u julu. Koalicija koja je dobila najviše mjesta u skupštini rekla je da svaki novi premijer treba da dođe iz njenih redova.

NFP je kao svoju kandidatkinju predložio Lucie Castets, koja je direktorica finansija u upravi grada Pariza. Nakon saopštenja iz kancelarije predsjednika od ponedeljka, Jean-Luc Melenchon, predsjednik LFI, optužio je Macrona da je stvorio "izuzetno ozbiljnu situaciju".

Pritisak je još veći s obzirom da se "prezaduženoj vladi", kako navodi Le Monde, približava rok za predlaganje nacrta budžeta za 2025. za nešto više od mjesec dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG