Dostupni linkovi

Trijumf Marine Le Pen nad Macronom oko usvojenog zakona o imigraciji


Francuski predsjednik Emmanuel Macron s čelnicom francuske krajnje desničarske stranke Marine Le Pen u Elizejskoj palači u Parizu, 21. juna 2022
Francuski predsjednik Emmanuel Macron s čelnicom francuske krajnje desničarske stranke Marine Le Pen u Elizejskoj palači u Parizu, 21. juna 2022

Francuski parlament odobrio je kontroverzni nacrt zakona o imigraciji koji povećava ovlasti države da deportuje strance i ograničava pristup socijalnoj pomoći i državljanstvu.

Zakon je izazvao duboke podjele u centrističkoj stranci Emmanuela Macrona čiji članovi optužuju predsjednika za skretanje udesno dok podršku zakonu opisuju kao veliku pobjedu krajnje desničarke Marine Le Pen, pišu svjetski mediji.

Macronov desni smjer

Zastupnici u Senatu i Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, odobrili su novi zakon nakon što je Macronova centristička stranka u posljednji trenutak sklopila dogovor s konzervativnom strankom Republikanci (Les Républicains) nakon višemjesečnih napetih pregovora, napisao je Wall Street Journal.

Zakon, prema ocjeni lista, učvršćuje desni smjer vlade predsjednika Macrona te pokazuje kako antiimigracijska stranka Marine Le Pen, Nacionalno okupljanje, oblikuje mainstream razmišljanje u cijeloj zemlji.

Prijedlog zakona, koji je u utorak (19. decembra) dobio glasove krajnje desnih zastupnika, kao i podršku Macronove stranke, daje vladi ovlasti da protjera strane stanovnike koji odbacuju vrijednosti Francuske Republike.

Njime se pooštrava pristup dječjim i stambenim beneficijama za strane stanovnike koji legalno žive u Francuskoj, dok djeca rođena u Francuskoj čiji su roditelji strani državljani više neće automatski dobivati državljanstvo.

Kako bi dobila podršku Republikanaca, Macronova vlada bila je prisiljena uvesti odredbe u prijedlog zakona kojima se ograničavaju prava stranaca koji legalno žive u zemlji. Međutim, sporazum će vjerovatno izazvati podjele unutar Macronove stranke, dvostranačkog pokreta koji se sastoji od bivših socijalista.

Prijedlog zakona također ilustruje konzervativnu promjenu francuskog predsjednika, koji je došao na vlast 2017. na platformi "ni desno, ni lijevo". Od tada je, ukazuje list, Macron skrenuo udesno, pooštravajući zakone o radu, povećavajući policijske ovlasti i podižući dob za odlazak u mirovinu u zemlji.

U tom procesu, ističe Wall Street Journal, mnogi lijevo orijentisani zastupnici napustili su stranku, koja je prošle godine na izborima izgubila većinu u Nacionalnoj skupštini.

Ponižavajući kompromis

Macron je bio prisiljen na ponižavajući kompromis s desničarskim strankama, poput stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, kako bi parlament usvojio njegov glavni prijedlog zakona koji pooštrava imigracijske zakone, napisao je londonski Times.

Le Pen je tvrdila da je ostvarila "ideološku pobjedu" jer je rekla da će njena stranka podržati revidiranu verziju nacrta zakona nakon višednevnih pregovora između zastupnika vlade i opozicije.

Izglasavanjem zakona, prema ocjeni lista, Macron je izbjegao dublju političku krizu koja bi proizašla iz neuspjeha u postizanju dogovora o zakonu, ali zastupnici na lijevoj strani njegove centrističke stranke duboko su zabrinuti onim što neki vide kao de facto savezništvo s Le Pen oko imigracije.

Stranke ljevice su podršku zakonu o imigraciji opisali kao "trijumf za Marine Le Pen", za koju se predviđa da će pobijediti na sljedećim predsjedničkim izborima 2027. Za njih je to daljnji znak Macronovog pomaka udesno, što, prema ocjeni Timesa, odražava politički trend u većem dijelu Evrope.

Dogovor će vjerovatno ojačati stranku Nacionalno okupljanje Marine Le Pen koja se priprema za izbore za Evropski parlament za šest mjeseci, na kojima će migracija biti ključno pitanje. Le Pen je rekla da su francuske mjere "mali korak" koji nije otišao dovoljno daleko, ali je dodala da ih je ipak podržala jer su "u nacionalnom interesu".

Moguća politička kriza

Macronova stranka Preporod bila je podijeljena u srijedu, 20. decembra, dan nakon što je francuski parlament odobrio strogi novi zakon o imigraciji, koji sadržava toliko tvrdokornih mjera da ga je krajnja desnica Marine Le Pen opisivala kao "ideološku pobjedu" svoje vlastite antiimigracijske platforme, napisao je Guardian.

Da je francuska vlada suočena s političkom krizom ukazuje i potez ministra zdravstva Aureliena Rousseaua koji je ponudio ostavku u znak protesta protiv kontroverznog zakona, no premijerka Elisabeth Borne nije rekla hoće li je prihvatiti.

Unutar Macronove centrističke grupe, desetine zastupnika glasale su protiv zakona ili su bile suzdržane, otkrivajući duboke podjele naročito na ljevici stranke.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin tvrdio je da prijedlog zakona "štiti Francuze", rekavši da vlada mora poduzeti oštre mjere za imigraciju kako bi zaustavila uspon Le Penovog antiimigrantskog krajnje desnog Nacionalnog okupljanja, koja je sada najveća pojedinačna opoziciona stranka u parlamentu.

Međutim, ukazuje Guardian, ljevičarska opozicija smatra da zakon ukazuje na Macronovo kopiranje kontroverznog centralnog manifesta krajnje desničarske politike pod Jean-Marie Le Penom i njegovom kćerkom Marine Le Pen u kojem se koristio pojam "nacionalnih preferencija" po kojem bi povlastice i stanovanje trebali biti "prvo za Francuze".

Elsa Faucillon, komunistička zastupnica, rekla je da vlada koristi iste riječi i ideje kao krajnja desnica, te da ide dalje od Giorgie Meloni u Italiji dok je zastupnica Zelenih Cyrielle Chatelain kazala u parlamentu da zbog Macronovog prijedloga zakona postoji osjećaj "sramote i izdaje".

Kršenje francuskih načela

Macron je došao na vlast 2017. na čelu širokog centrističkog pokreta koji je okupio ljevicu i desnicu, ali to krhko jedinstvo sada prijeti pucanjem zbog zakona o imigraciji, ističe agencija France-Presse (AFP), dodajući da se osim stranačke pobune, Macron suočava i sa oštrim kritikama nevladinih organizacija.

To je "najregresivniji prijedlog zakona u posljednjih 40 godina za prava i životne uslove stranaca, uključujući one koji su dugo u Francuskoj", navodi se u zajedničkom saopštenju oko 50 nevladinih organizacija, uključujući Francusku ligu za ljudska prava.

Ključni element zakona o imigraciji je, kako ističe AFP, uslov da socijalne naknade za strance budu uslovljene petogodišnjim boravkom u Francuskoj ili 30 mjeseci za one koji imaju posao. Sada se također mogu dogovoriti migracijske kvote, a postoje i mjere za oduzimanje francuskog državljanstva osuđenicima s dvojnim državljanstvom.

Uoči glasanja u utorak francuska premijerka Elisabeth Borne je branila sadržaj prijedloga zakona, tvrdeći da sadrži neke progresivne mjere uključujući zabranu stavljanja maloljetnih ilegalnih migranata u pritvorske centre i lakše procedure za radnike bez dokumenata da dobiju svoje dokumente.

Međutim, ukazuje Politico, iako su neke od ovih mjera uvedene u nizu drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, ljevica ih smatra kršenjem francuskih svetih univerzalističkih načela jer uvode diskriminaciju na temelju nacionalnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG