Dostupni linkovi

Francuski poslanici postigli dogovor o strožem zakonu o imigraciji


Francuski parlament
Francuski parlament

Grupa francuskih poslanika postigla je u utorak dogovor o spornom zakonu koji će pooštriti zakone o imigraciji, ali i koji ukazuje na poteškoće predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) u vođenju zemlje bez većine u parlamentu.

Vlada je prvobitno navele da će to biti zakon koji će olakšati migrantima koji rade u sektorima u kojima nema dovoljno radne snage da dobiju boravišnu dozvolu, ali će takođe olakšati proterivanje ilegalnih migranata.

Međutim, bez većine u donjem domu parlamenta od izbora u junu 2022. i da bi dobila podršku desnice, vlada je postepeno pristala da ublaži mere koje su imale za cilj da nekim ilegalnim migrantima omoguće boravišne dozvole, uz pooštravanje pristupa socijalnoj pomoći, između ostalih koraka.

Dogovor koji je postigao specijalni komitet od sedam senatora i sedam poslanika dobra je vest za Makrona, koji je zakon o migraciji odredio za ključnu tačku svog drugog mandata.

Usvajanje zakona bi takođe mogao da bude podsticaj za Marin le Pen (Marine), koja je ocenila da je dogovor "velika ideološka pobeda" njene krajnje desničarske stranke, što vlada poriče.

Konzervativni Republikanci, koji su godinama pomerali svoj diskurs bliže krajnjoj desnici, takođe tvrde da su odneli pobedu.

Dogovor je naklonjen desnici – između ostalog zbog odlaganje pristupa migrantima socijalnim beneficijama – usled velikog prisustva konzervativnih senatora u komitetu.

Levo krilo Makronove većine izrazilo je zabrinutost zbog nekih desničarskih aspekata zakona, a neki će se možda uzdržati ili glasati protiv teksta kada bude prošao kroz dva doma parlamenta kasnije u utorak.

Le Pen je rekla da će njena stranka podržati tekst, što bi trebalo da znači da će izvesno biti usvojen, osim ako ne bude iznenađenja.

Šest meseci pre evropskih parlamentarnih izbora, usvajanje zakona u parlamentu bilo bi dobrodošao podsticaj za Makrona.

"Ovaj zakon će učiniti naš sistem efikasnijim jer će drastično pojednostaviti naše procedure za obradu zahteva za azil, (i) zato što će omogućiti brže proterivanje kriminalnih ili radikalizovanih stranaca", rekla je premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) u parlamentu.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG