Dostupni linkovi

Nacionalno okupljanje neće dobiti apsolutnu većinu na izborima u Francuskoj, predviđa anketa


Liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen uverena je da će njena stranka dobiti apsolutnu većinu u drugom krugu izbora u Francuskoj. Fotografija 30. jun 2024.
Liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen uverena je da će njena stranka dobiti apsolutnu većinu u drugom krugu izbora u Francuskoj. Fotografija 30. jun 2024.

Francuska krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje izgleda da neće dobiti apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima, pokazale su ankete poslednjeg dana kampanje u petak, iako su neki političari i anketari pozvali na oprez.

Anketa OpinionWay za poslovni dnevnik Ehos (Les Echos) pokazala je da će Nacionalno okupljanje osvojiti 205-230 mesta na izborima u nedelju, ispred levičarskog Novog narodnog fronta sa 145-175 mesta i centrističkog bloka predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) sa 130-162 mesta.

Ti rezultati su uglavnom u skladu s drugim anketama objavljenim u četvrtak.

Za vladajuću većinu potrebno je 289 mesta u Narodnoj skupštini.

Evropski poslanik Rafael Gluksman (Raphael Glucksmann), jedan od političkih lidera levičarskog Novog narodnog fronta, rekao je RTL radio da ne treba uzimati zdravo za gotovo da Nacionalno okupljanje ne dobije apsolutnu većinu.

"Komentatori i političari već govore kao da Nacionalno okupljanje nema apsolutnu većinu i čestitaju sebi na naporima da je blokiraju... Mislim da bi to moglo demobilisati birače i zabrinut sam. Postoji talas plime u korist Nacionalnog okupljanja", rekao je Gluksman.

U prvom krugu Nacionalno okupljanje i njeni saveznici osvojili su 33 odsto, Novi narodni front 28 odsto i Makronovi centristi 21 odsto osvojenih glasova, a tradicionalna konzervativna Republikanska partija i druge stranke desnice dobile su 10 odsto.

Više od 200 kandidata širom političkog spektra povuklo je svoje kandidature kako bi otvorilo put onome ko je u najboljem položaju da pobedi kandidata Nacionalnog okupljanja u svom okrugu, u okviru takozvanog "republičkog fronta".

Međutim, ostaje mnogo neizvesnosti, uključujući i to da li će birači podržati ove napore da se bloka Nacionalno okupljanje.

Vodeća ličnost Nacionalnog okupljanja Marine le Pen (Marine) rekla je za BFM TV da i dalje veruje da bi njena stranka mogla da postigne apsolutnu većinu uprkos tome što se većina stranaka udružila protiv njenog pokreta.

"Imam utisak da je sve ovo osmišljeno da demotiviše naše birače. Na sreću, poznajem ih i znam da su veoma motivisani, tako da zaista kažem idite i glasajte", rekla je Le Pen i dodala: "Mislim da imamo ozbiljne šanse za apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini".

Stručnjak IFOP-a za ankete Žerom Furke (Jerome Fourkuet=, koji je u četvrtak prognozirao 210-240 mesta za krajnju desnicu i 170-200 za levicu, rekao je radiju RMC da se ne može isključiti čak ni da levičarski savez nadmaši Nacionalno okupljanje.

"Velika nepoznanica je veličina republikanskog fronta... da li će levičar glasati za kandidata desnice ili kandidata Makrona", rekao je on.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG