Dostupni linkovi

Krajnja desnica dobila 33 odsto u prvom krugu izbora u Francuskoj, zvanični podaci


Liderka krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen posle objave prvih rezultata prvog kruga izbora u Francuskoj, 30. jun 2024.
Liderka krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marin le Pen posle objave prvih rezultata prvog kruga izbora u Francuskoj, 30. jun 2024.

Krajne desna francuska partija Nacionalno okupljanje i njeni saveznici osvojili su 33 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, pokazali su zvanični rezultati francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova objavljeni u ponedeljak.

Prema tim podacima, slede levičarski blok Novi narodni front sa 28 odsto i centristi predsednika Emanuela Makrona sa 20 odsto osvojenih glasova, dok je tradicionalna desna Republikanska partija dobila manje od sedam odsto.

Međutim, konačni ishod drugog kruga vanrednih izbora 7. jula zavisiće od izgradnje saveza pre dana glasanja.

Iako je Nacionalno okupljanje postiglo istorijski uspeh, evro je na azijskim berzama u ponedeljak dostigao dvonedeljni maksimum usled olakšanja na tržištu što Nacionalno okupljanje nije bolje prošlo.

Da li će ta antiimigrantska i evroskeptična partija uspeti da formira vladu zavisiće od toga koliko druge stranke mogu da osujete partiju Marin le Pen (Marine).

Lideri levičarskog Novog narodnog fronta i Makronovog centrističkog saveza jasno su u nedelju uveče stavili do znanja da će povući svoje kandidate u okruzima u kojima je drugi kandidat u boljoj poziciji da pobedi Nacionalno okupljanje u drugom krugu.

S druge strane, poslanici Nacionalnog okupljanja su u ponedeljak pozvali političare desnog centra u Republikanskoj partiji da se povuku iz okruga u kojima bi takav potez išao u korist partije Le Pen.

Zasad Republikanska partija, koja se podelila pre glasanja sa malim brojem njenih poslanika koji se pridružio RN, nije dala nikakve naznake o svom stavu.

Svi kandidati koji su prošli u prvi krug imaju rok do utorka uveče da potvrde da li će u drugi krug.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) raspisao je vanredne parlamentarne izbore posle poraza njegove strane na izborima za Evropski parlament početkom juna.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG