Dostupni linkovi

Francuska desnica predstavila program uoči parlamentarnih izbora


Džarede Bardela (foto arhiv)
Džarede Bardela (foto arhiv)

Francuska krajnja desnica pružala je u ponedeljak uveravanja da je spremna da upravlja Francuskom, šest dana uoči prvog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, koji su izuzetno značajni i još više neizvesni.

Džarede Bardela, mladi predsednik stranke Nacionalno okupljanje (RN), rekao je prilikom predstavljanja programa te krajnje desne partije da je ona "spremna da vlada", a predizborne ankete joj predviđaju mogućnost da osvoji između 35,5 i 36 odsto glasova, pišeAFP.

Prema njegovim rečima, RN - prepoznatljiv po svojoj liderki Marin Le Pen - "jedini je pokret koji može odmah i razumno da sprovede težnje Francuza".

Bardela (28) želi da postane novi premijer Francuske.

Trenutni premijer Gabrijel Atal, pak, smatra da RN "nije spreman da vlada" jer je to "opoziciona, a ne vladina stranka", kako je izjavio za francuski radio Evropa 1.

Bardela je u ponedeljak u predstavljanju programa insistirao na "velikom prasku autoriteta" u francuskim školama, i to već od septembra.

On je najavio da bi zabranio da učenici nose mobilne telefone u školama, ojačao autoritet nastavnika i napravio eksperiment sa nošenjem uniformi.

Rekao je da će Francuska, ako njegova stranka dođe na vlast, nastaviti da pruža podršku Ukrajinu, ali da će biti protiv toga da joj se šalju rakete dugog dometa i da se u tu zemlju šalju francuske trupe.

Bardela je rekao i da neće biti francuskog priznanja palestinske države, jer bi to bilo "priznanje terorizma".

Za eventualnu pobedu saveza levičarskih stranaka Novi narodni front, kojem ankete daju između 27 i 29,5 odsto podrške Francuza na izborima, Bardela je rekao da će ona doneti eksploziju imigracije i duboku ekonomsku krizu.

Stranka premijera Emanuela Makrona, kojeg svi kritikuju zbog odluke da raspusti parlament, može da računa na između 19,5 i 20 odsto glasova Francuza, i ona ostaje tek treća po snazi, čak i kad bi se udružila sa degolističkom strankom "Republikanci" koja se suprotstavlja RN, a kojoj se predviđa između sedam i 10 odsto osvojenih glasova.

XS
SM
MD
LG