Dostupni linkovi

Finska postavlja bazu NATO-a blizu ruske granice


Finski pogranični oficir na dužnosti na granici između Finske i Rusije, u Vaalimai, Finska, 4. aprila 2023.
Finski pogranični oficir na dužnosti na granici između Finske i Rusije, u Vaalimai, Finska, 4. aprila 2023.

Finska će postaviti ključnu bazu NATO-a na manje od 200 kilometara od granice sa Rusijom, saopštilo je 27. septembra ministarstvo odbrane te zemlje.

Finska je prošle godine postala članica NATO-a zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, a nakon decenija vojnog nesvrstavanja.

Ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da će novi štab NATO-a za severnoevropsku kopnenu komandnu jedinicu biti u Mikeliju, jednom od najbližih gradova finskoj granici sa Rusijom.

"Finska šalje poruku Rusiji da smo punopravni član NATO-a i da NATO ima veoma snažnu ulogu i u odbrani Finske", rekao je Hakanen na konferenciji za novinare.

Komanda vojske finskih odbrambenih snaga već se nalazi na mestu buduće baze.

"Kombinovanjem lokacija postižemo najbolju moguću sinergiju između upravljanja nacionalnom odbranom i upravljanja odbranom NATO-a", rekao je Hakanen.

Hakanen je rekao da će u štabu raditi nekoliko desetina ljudi iz različitih zemalja NATO-a.

U junu su ministri odbrane NATO-a dali zeleno svetlo za Finsku da bude domaćin Komande višekorpusne kopnene komponente, kao i Ispred kopnenih snaga (FLF).

Detalji o FLF, rotirajućim, multinacionalnim kopnenim snagama NATO-a baziranim u nekoliko zemalja na istočnom frontu NATO-a, biće objavljeni u kasnijoj fazi, rekao je Hakanen.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG