Dostupni linkovi

Filipini i Kina ponovo razmenili optužbe zbog incidenta u Južnom kineskom moru


Vode oko ostrva Skarboro oko kojeg se spore Kina i Filipini, 12. avgust 2024.
Vode oko ostrva Skarboro oko kojeg se spore Kina i Filipini, 12. avgust 2024.

Filipinska vlada osudila je Kinu u ponedeljak zbog "ponovljenih agresivnih, neprofesionalnih i nelegalnih" akcija u Južnom kineskom moru, dok je Peking saopštio da je preduzeo "mere kontrole" protiv dva broda filipinske obalske straže koja su ušla u vode blizu spornog ostrva.

Posle niza sukoba i incidenata u vazduhu i na moru tokom protekle nedelje, Nacionalni pomorski savet Filipina saopštio je da su kineski avioni izvršili nesigurne manevre protiv civilnog aviona koji je patrolirao iznad Skarboro ostrva i grebena Subi.

Kineski brodovi su u nedelju takođe blokirali i upotrebili vodene topove protiv ribarskog broda filipinske vlade dok je bio u misiju snabdevanja filipinskih ribara kod ostrva Sabina, navodi se u saopštenju.

Kineska obalska straža optužila je Manilu da je poslala dva broda da "nezakonito uđu u vode u blizini Sjanbin đaoa", koristeći kinesko ime za ostrvo Sabina.

Brodovi su "nastavili da se opasno približavaju brodovima kineske obalske straže koji normalno plove", navodi se u kineskom saopštenju.

Kina ima pretenzije na skoro celo Južno kinesko more, uključujući oblasti na koje imaju pretenzije Filipini, Tajvan, Malezija, Indonezija, Vijetnam i Brunej.

Međunarodni arbitražni sud je 2016. presudio da kineska tvrdnja nema osnova po međunarodnom pravu, što je Peking odbacio.

Filipini su saopštili da će nastaviti diplomatske aktivnosti za rešavanje pomorskih sporova i pozvali Kinu da se "vrati na put konstruktivnog dijaloga" o pitanjima Južnog kineskog mora.

'Rat brodovima' u Južnom kineskom moru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro rekao je da su akcije Kine "očigledno nezakonite" posle incidenta kod ostrva Sabina.

"Moramo da očekujemo ovakvo ponašanje Kine jer je ovo borba. Moramo da budemo spremni da predvidimo i da se naviknemo na ovakve akte Kine koji su očigledno nezakoniti, kao što smo više puta ponavljali", rekao je Teodoro novinarima.

Izvori: AFP, Reuters
XS
SM
MD
LG