Dostupni linkovi

Otvoren Exit festival u Novom Sadu


Glavna bina Exit festivala u Novom Sadu, 10. jul 2024.
Glavna bina Exit festivala u Novom Sadu, 10. jul 2024.

Ovogodišnje izdanje muzičkog festivala Egzit (Exit) na Petrovaradinskoj tvrđavi nadomak Novog Sada počelo je u sredu.

Za razliku od prethodnih godina, ovaj put će trajati pet noći, umesto dosadašnjih četiri.

Prvi, takozvani nulti dan, nudi program samo na glavnoj festivalskoj bini, dok od četvrtka posetioce dočekuje više od 20 bina i preko sto izvođača.

Glavna bina festivala je ove godine promenila ime u čast pronalazača Nikole Tesle, koji je rođen 10. jula 1856. godine, i postala Tesla junivers (Universe).

Festival ove godine nosi ime Egzit starsids (Exit Starseeds), a ideja organizatora je da podsete građane na potencijal zajednice i pojedinaca u njoj.

"Verujemo da svako od nas ima neku 'super moć' kao pojedinac i želimo da podsetimo sve koliko je bitno negovati lični talenat", rekla je portparolka festivala Milica Dragomirović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparolka Exit festivala Milica Dragomirović, 10. jul 2024.
Portparolka Exit festivala Milica Dragomirović, 10. jul 2024.

Prvi posetioci su već u sedam uveče stigli na Petrovaradinsku tvrđavu.

"Živim u Norveškoj, a ovde sam da sretnem moje prijatelje koji su došli na ovaj festival. Jedva čekam četvrtak, jer počinje program na Dens areni. Želim da vidim izlazak sunca sa tvrđave", istakao je Emir u razgovoru za RSE.

U njegovom društvu je bila i Merjem iz Turske.

"Ovo mi je prvi put u Srbiji. Došla sam sa drugarima više zbog zabave, ne toliko zbog nekog izvođača. Koliko sam uspela da vidim, grad je lep, a cene su kao kod nas kod kuće", rekla je Merjem.

Prvi Exit za Ruse u Srbiji: 'Došli smo da se zabavimo'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Festival je otvoren nastupom grupe "Muzika nade".

Program grupnog učenja muzike u okviru dečijih i omladinskih orkestara i horova "Muzika nade" pruža deci kreativno i organizovano vreme van ulica i mogućnost da u bezbednom okruženju istražuju svoj muzički potencijal.

Za ponoć je najavljen koncert hrvatskog pevača Marka Purišića, poznatijeg kao Bejbi Lazanja (Baby Lasagna), koji je predstavljao svoju zemlju na ovogodišnjoj Evroviziji i osvojio drugo mesto na tom muzičkom takmičenju.

Tokom večeri na glavnoj festivalskoj bini nastupila je i srpska predstavnica Evrovizije Teja Dora (Teya Dora), kao i prošlogodišnji favorit srpske publike Luk Blek (Luke Black).

Posetilac fotografiše glavnu binu Exit festivala u Novom Sadu, 10. jul 2024.
Posetilac fotografiše glavnu binu Exit festivala u Novom Sadu, 10. jul 2024.

Na Egzitu će svake noći dežurati ekipe Crvenog krsta, službe Hitne pomoći i vatrogasna služba.

"U slučaju da je posetiocima potrebna bilo kakva pomoć, mogu se obratiti radnicima obezbeđenja u prepoznatljivim fluorescentnim prslucima", naveli su iz Egzit tima.

Na festivalu su postavljeni i štandovi za psihološku pomoć na nekoliko mesta za podršku onima kojima je ona potrebna.

Dačić: Pojačano prisustvo policije na festivalu i u Novom Sadu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je u sredu u Novom Sadu da će, "imajući u vidu nedavni teroristički napad ispred Ambasade Izraela u Beogradu", tokom održavanja Egzita biti pojačane mere bezbednosti.

Policijski punktovi biće postavljeni na više lokacija u gradu.

Tokom obilaska Petrovaradinske tvrđave, gde će biti smešten operativni štab policije formiran za potrebe festivala, svakog dana će oko 700 policajaca brinuti o bezbednosti građana i posetilaca festivala, rekao je Dačić.

Festivalski kamp 'zeleniji' ove godine

Posetiocima koji su se odlučili da umesto hotela ili hostela borave na otvorenom, obezbeđen je kamp prostor na obali Dunava.

Organizatori su najavili da je ove godine poseban fokus na "dobrim ekološkim rešenjima" za povećanje održivosti, ne samo kampa, već i festivala.

Da li je Exit pristupačan mladima?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:58 0:00

Kroz saradnju sa naučnim Institutom "Mihajlo Pupin" iz Beograda, u kampu su instalirana rešenja za energetsku efikasnost. U pitanju su prototipi solarne panel gitare i solarnog grejača vode.

"Vidimo dosta novih mogućnosti za ozelenjavanje festivala. Inspirisali smo se primerima drugih festivala koji prednjače u ekološkim aspektima organizacije. Pred nama je dugačak put i ne može sve preko noći", izjavila je programska menadžerka fondacije Egzit Ida Siljanović.

Iz Egzita su naveli da ove godine neće biti tradicionalnog vatrometa kao deo "društveno-odgovornog ponašanja".

XS
SM
MD
LG