Dostupni linkovi

Evropski sud tražio od Srbije da ne vraća Kurda u Tursku, saopštila organizacija IDEAS


Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Ilustrativna fotografija
Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Ilustrativna fotografija

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u Strazburu izdao je privremenu meru kojom nalaže graničnoj policiji u Beogradu da ne vraća u Tursku državljanina te zemlje kurdskog porekla, saopštila je beogradska nevladina organizacija Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS 21. avgusta.

U saopštenju se navodi i da je tom državljaninu Turske juče na aerodromu "Nikola Tesla" odbijen ulazak u Srbiju.

"Pokušaj vraćanja ovog političkog prognanika u Tursku, praćen nezakonitom upotrebom sile, predstavlja još jedan pokazatelj prakse uskraćivanja ljudskih prava izbeglicama na beogradskom aerodromu", piše u saopštenju.

MUP: Nije bilo namere da se izruči Turskoj

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u odgovoru za RSE o ovom slučaju navode da je turskom državljaninu K.M. (1978) odbijen ulazak u Srbiju jer su policijski službenici "posumnjali su u validnost (njegove) putne isprave" tokom kontrole putnika sa leta iz Moskve.

"U ovakvim slučajevima, a u skladu sa propisima, avio-prevoznik je u obavezi da lice kome je odbijen ulazak u zemlju vrati na destinaciju polaska, u ovom slučaju u Moskvu. U konkretom slučaju nije bilo ni pravnog osnova, ni namere da on bude prinudno udaljen u Tursku", navodi se u odgovoru MUP-a.

Iz MUP-a navode da je K.M. izrazio nameru da podnese zahtev za azil i "tokom sprovođenja procedure on je naveo drugo ime i prezime, sa inicijalima N.Y., a koji ne odgovaraju podacima iz pasoša koji je predao policiji tokom kontrole".

Iz policije navode da je njemu omogućen ulaz u zemlju na osnovu potvrde o registraciji stranaca i da je upućen u "jedan centar za azil u Srbiji".

Organizacija 'IDEAS': Reč je o političkom prognaniku

Nikola Kovačević iz organizacije "IDEAS" za RSE kaže da je reč o političkom prognaniku koji je izbegao iz Turske 1992. godine jer je bio član "Narodne radničke partije" Kurda koja je u toj zemlji zabranjena. Živeo je, prema njegovim rečima, do sada u Iraku.

"Mi ćemo (kao organizacija) u njegovom ime podneti zahtev za azil u Srbiji", rekao je Kovačević za RSE.

Iz organizacije "IDEAS" navode u saopštenju da ovaj slučaj potvrđuje nalaze relevantnih međunarodnih tela da se izbeglice na aerodromu "Nikola Tesla" arbitrarno zatvaraju i da im se uskraćuje pristup pravima osoba lišenih slobode.

Navode takođe u saopštenju da se izbeglice "bez prevodioca nasilno ukrcavaju na letove i vraćaju na teritoriju onih država gde im preti opasnost po život, rizik od mučenja, arbitrarnog zatvaranja i kršenje prava na pravično suđenje".

Iz organizacije "IDEAS" u saopštenju navode da je ovo sedmi put da Evropski sud za ljudska prava određuje meru "protiv nezakonite prakse Stanice granične policije Beograd", a da je prva privremena mera doneta u novembru 2013. "kada je žrtva torture, politička izbeglica iz Irana, zamalo vraćena u zemlju porekla".

Srbiju je u avgustu, nakon višegodišnje pravne borbe, napustio kurdski aktivista i političar Edževit (Ecevit) Piroglu.

Piroglu je uhapšen u Srbiji 2021. godine po Interpolovoj poternici koju je raspisala Turska optužujući ga za terorizam i ratovanje u Siriji.

Piroglu i njegova odbrana su osporavali optužbe tvrdeći da su politički motivisane.

Sud u Beogradu odbio je zamolnicu Turske za njegovim izručenjem, međutim, vlasti mu nisu odobrile azil i zato je morao da napusti Srbiju.

XS
SM
MD
LG