Dostupni linkovi

Evropski sud proglasio Rusiju krivom za kršenje ljudskih prava u Ukrajini


Zgrada Evropskog suda za ljudska prava
Zgrada Evropskog suda za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da je, od aneksije poluostrva 2014. godine, Rusija prekršila ljudska prava na na Krimu.

Sud sa sjedištem u Strazburu je u presudi od 25. juna naveo da su zločini koje je počinila Rusija uključivali uznemiravanje i zastrašivanje svećenika i novinara. Moskva je negirala ove tvrdnje koje je sudu podnijela Ukrajina.

Takođe se odnosi na optužbe Kijeva da je Rusija progonila Ukrajinace zbog njihovog političkog stava ili pro-ukrajinskih aktivnosti, bilo da su se dogodili na Krimu ili drugim dijelovima Ukrajine ili u Rusiji.

Kijev insistira da je Moskva kontrolisala poluostrvo od 27. februara 2014. godine i da su ruske snage mučile i ubijale policajce kao i civile,što su optužbe koje Moskva takođe negira.

"Došlo je do kršenja članova 5 i 7 [Ženevske] konvencije zbog kontinuirane administrativne prakse nezakonitog lišavanja slobode, progona i osuđivanja 'ukrajinskih političkih zatvorenika' na osnovu primjene ruskog zakona na Krimu," rečeno je iz suda u jednoj od odluka.

"Sud je jednoglasno odlučio da Rusija mora što prije poduzeti mjere za siguran povratak zatvorenika premještenih sa Krima u kaznene ustanove na teritoriji Ruske Federacije," dalje se navodi.

Pravna kršenja koja je počinila Rusija, navode dalje iz Suda, uključuju kršenja prava na život, zabrane nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja, slobode vjeroispovijesti i slobode izražavanja, između ostalog.

Međunarodna zajednica osudila je moskovsku aneksiju Krimskog poluostrva i tekuću invaziju na Ukrajinu koju su započeli u februaru 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG