Dostupni linkovi

Vatra u skladištu oružja izazvala evakuacije u ruskoj oblasti Voronjež


Ruski jugozapadni region Voronjež bio je česta meta ukrajinskih udara. U junu je eksplozija u skladištu goriva izazvala ovaj požar, a napadi u avgustu doveli su do evakuacije.
Ruski jugozapadni region Voronjež bio je česta meta ukrajinskih udara. U junu je eksplozija u skladištu goriva izazvala ovaj požar, a napadi u avgustu doveli su do evakuacije.

Veliki požar u skladištu oružja potaknuo je lokalne vlasti da evakuišu oko 600 ljudi u regionu Voronjež na jugozapadu Rusije.

Guverner Aleksandar Gusev rekao je na Telegramu da su požar u okrugu Ostrogoz u regionu izazvali ostaci drona oborenog ujutru 7. septembra. Gusev je rekao da su obližnji stanovnici nekoliko naselja evakuisani na sigurno i da nema povrijeđenih.

Na društvenim mrežama objavljeni su video snimci na kojima se vidi veliki požar i na kojima se jasno čuju eksplozije.

Rusko ministarstvo odbrane, dok je izvještavalo da su ukrajinske bespilotne letjelice oborene iznad jugozapadnih ruskih oblasti Belgorod i Kursk, nije pominjalo napade dronovima u regiji Voronjež.

Gusev je krajem avgusta najavio evakuaciju oko 600 stanovnika okruga Ostrogoz u regiji Voronjež nakon što je navodno obaranje dronova dovelo do požara i detonacije eksploziva koja je trajala skoro dva dana.

U Ukrajini, zračne snage su 7. septembra izvijestile da je oboreno 67 dronova velikog dometa.

Uveče 6. septembra prijavljeno je da je jedna osoba poginula u jugoistočnom gradu Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti od posljedica raketnih udara, a 64 osobe povrijeđene u regionu.

Tri osobe su poginule, a tri su ranjene u Kostjantinovki, koja se nalazi sjeveroistočno od Pokrovska, saopštile su regionalne vlasti 7. septembra.

Rusko ministarstvo odbrane je istog dana saopštilo da su njegove snage zauzele selo Kalynove, koje se nalazi samo 25 kilometara jugoistočno od Pokrovska, ključnog centra za snabdijevanje i logistiku ukrajinskih trupa na liniji fronta.

Ukrajina je u međuvremenu zauzela više od 1.300 kvadratnih kilometara i tvrdi da je ubila ili ranila oko 6.000 ruskih vojnika u iznenadnom upadu koji je pokrenut prošlog mjeseca u ruskoj zapadnoj regiji Kursk.

Glavni ukrajinski vojni komandant, nedavno unaprijeđen general Oleksandr Sirski, rekao je ove sedmice da smatra da je upad na Kursk uspješan jer je smanjio prijetnju od ruskih napada. Sirski je također priznao da je situacija oko Pokrovska bila teška, ali da su ukrajinske snage uspjele ugušiti rusku ofanzivu tamo.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelovao je 6. septembra na savezničke partnere na sastanku Ukrajinske odbrambene kontakt grupe u Njemačkoj da dozvole Ukrajini da koristi donirano oružje za udare dublje na rusku teritoriju.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je nakon sastanka da upotreba doniranog američkog oružja za dugotrajne udare na Rusiju neće preokrenuti tok rata u korist Ukrajine.

Austin je rekao da je Rusija vratila svoje klizne bombe na položaje izvan dometa američkih vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS) i da sama Ukrajina ima značajne mogućnosti za napad na ciljeve dugog dometa.

Uz izvještavanje AP

XS
SM
MD
LG