Dostupni linkovi

Šolc izjavio da Ukrajina nije konsultovala Berlin oko upada u Rusiju


Nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za medije tokom posete Moldaviji, 21. avgust 2024.
Nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za medije tokom posete Moldaviji, 21. avgust 2024.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekao je u sredu da Ukrajina nije konsultovala Berlin o svom upadu u Rusiju 6. avgusta i da očekuje da će ta vojna operacija biti ograničena "i vremenski i teritorijalno", prenela je agencija Rojters (Reuters).

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Moldavije Majom (Maia) Sandu u Kišinjevu, Šolc je rekao da Berlin "pažjivo prati dalji razvoj događaja".

Ukrajinski zvaničnici su napad označili kao dokaz da njihova vojska i dalje može da ostvari uspeh u ofanzivnim akcijama.

"Ukrajina je vrlo tajno i bez povratnih informacija pripremila svoju vojnu operaciju u Kurskoj oblasti, što je svakako posledica situacije. Ovo je veoma ograničena operacija u smislu prostora, a verovatno i u smislu vremena", rekao je Šolc.

Predsednica Moldavije Maja Sandu i nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije u Kišinjevu, 21. avgust 2024.
Predsednica Moldavije Maja Sandu i nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije u Kišinjevu, 21. avgust 2024.

U odvojenoj izjavi Šolc je rekao da će Nemačka nastaviti da bude najveća podrška Ukrajini u Evropi. Time je odgovorio na kontroverzne navode o "nestabilnoj podršci Nemačke Kijevu zbog unutrašnje politike".

Šolcova tročlana koalicija, koja se bori da postigne dogovor o budžetu, planira da prepolovi svoju pomoć Ukrajini naredne godine, verujući da će manjak finansijske podrške Kijevu biti nadoknađen planom G7 da Ukrajini pozajmi 50 milijardi dolara.

Šolc je rekao da je plan G7 da koristi prihode od zamrznute ruske imovine za davanje kredita "tehnički zahtevan, ali politički jasan" i da će omogućiti značajno povećanje pomoći Ukrajini.

"Sa 50 milijardi dolara, zajedno sa sredstvima koja su stavljena na raspolaganje na nacionalnom nivou, ovo će biti više od onoga što je bilo dostupno Ukrajini u smislu podrške do danas", rekao je on.

Šolc je tokom posete Kišinjevu ponovio svoju podršku Moldaviji u svetlu "ruskih naporima za destabilizaciju".

Šolcov komentar ukrajinske ofanzive na oblast Kursk u Rusiji dolazi u istom danu kada je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio da je ukrajinska kontraofanziva na Kursk zadala "ozbiljan udarac" ratnom narativu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Borelj je u objavi na društvenoj mreži X (nekadašnjem Tviteru) pozvao na ukidanje ograničenja za Kijev da koristi oružje koje je isporučeno sa Zapada unutar Rusije.

XS
SM
MD
LG