Dostupni linkovi

Nekoliko zemalja EU traži od Venecuele da objavi zapisnike s birališta


Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro govori u Karakasu u prisustvu supruge Ciliae Flores i predsjednika Narodne skupštine Jorgea Rodrigueza, 31. juli 2024.
Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro govori u Karakasu u prisustvu supruge Ciliae Flores i predsjednika Narodne skupštine Jorgea Rodrigueza, 31. juli 2024.

Sedam zemalja Evropske unije, među njima Italija, Francuska, Njemačka i Španija, pozvale su vlasti Venecuele da hitno objave zapisnike sa biračkih mjesta kako bi se osigurala potpuna transparentnost oko izbora prošlog vikenda, saopćio je u nedjelju ured talijanske premijerke.

Izborna komisija Venecuele proglasila je predsjednika Nicolasa Madura, na vlasti od 2013., pobjednikom izbora održanih 28. jula s 51 posto glasova, što je odmah izazvalo optužbe opozicije za prijevaru, piše Reuters.

Opozicija kaže da njeni vlastiti detaljni podaci pokazuju da je opozicijski kandidat Edmundo Gonzalez vjerovatno dobio 67 posto glasova.

Zajednička izjava sedam zemalja EU pojačala je plimu kritika iz inozemstva zbog načina na koji je venecuelska vlast postupala na izborima.

Neke države, uključujući Sjedinjene Države i Argentinu, priznale su Gonzaleza kao pobjednika izbora.

Ministri vanjskih poslova G7 prošle sedmice su izrazili solidarnost s venecuelskim narodom i zabrinutost zbog izbornih rezultata.

"Pozivamo venecuelske vlasti da odmah objave sve zapisnike s birališta kako bi osigurale potpunu transparentnost i integritet izbornog procesa", navodi se u saopćenju sedam zemalja EU, među kojima su i Portugal, Nizozemska i Poljska.

"Opozicija navodi da je prikupila i objavila više od 80 posto zapisnika na svakom biračkom mjestu. Ova je provjera ključna za priznavanje volje venecuelskog naroda", ističe se.

XS
SM
MD
LG