Dostupni linkovi

Vladajuća koalicija u Sarajevu bez konkretnih rješenja o zahtjevima EU


Sastanak predstavnika vlasti u BiH, Sarajevo, 8. februar 2024.
Sastanak predstavnika vlasti u BiH, Sarajevo, 8. februar 2024.

Predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini u četvrtak 8. februara nisu razgovarali o konkretnim rješenjima koja se odnose na ispunjavanje četiri zakona koja je pred njih postavila izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst u Sarajevu, dan ranije.

Eichorst je tada kazala da su zaključivanje sporazuma o statusu Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama (FRONTEX), Zakon o sprječavanju pranja novca i sprječavanju finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima su prioriteti koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti do marta, kada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju EU.

Kako je rečeno nakon sastanka 8. februara u Sarajevu, u narednih sedam dana bi trebali da se, u okviru radnih grupa, usaglase stavovi u vezi Zakona o Sudu BiH, Zakona o sprječavanju pranja novca i sprječavanji finansiranja terorizma, Zakona o sukobu interesa i Izbornom zakonu.

Na sastanku su učestvovali predsjednici- Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Rečeno je i da će od Evropske unije tražiti datum početka pregovora.

Inače, izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst u Sarajevu je kazala i da svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila Bosni i Hercegovini trebaju da se ispune i da ostaju, ali da je Evropska unija odredila ova, kako je rekla, tri plus jedan.

"Treba biti realističan i vidjeti šta je moguće u narednih pet sedmica. BiH je snažan partner koji u potpunosti usklađuje svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa EU", poručila je ona.

Eichorst je boravila u Sarajevu u dvodnevnoj posjeti tokom koje, kako je ranije najavljeno, tražila od bh. zvaničnika ubrzanje ispunjavanja zahtjeva EU kako bi pregovori otpočeli u martu ove godine.

XS
SM
MD
LG