Dostupni linkovi

Eichhorst u BiH: Bruxelles posvećen pomoći oko početka pregovora sa EU


Izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, Sarajevo, 7. februar 2024. godine
Izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, Sarajevo, 7. februar 2024. godine

Zaključivanje sporazuma o statusu Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama (FRONTEX), Zakon o sprječavanju pranja novca i sprječavanju finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima su prioriteti koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti do marta, kada će biti donesena odluka o tome hoće li BiH početi pregovore o pristupanju EU.

Ovo je poručila izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst u Sarajevu, nakon što se susrela sa predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini 7. februara tokom dvodnevne posjete koju je počela dan ranije.

Kazala je i da svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila Bosni i Hercegovini trebaju da se ispune i da ostaju, ali da je Evropska unija odredila ova, kako je rekla, tri plus jedan.

"Treba biti realističan i vidjeti šta je moguće u narednih pet sedmica. BiH je snažan partner koji u potpunosti usklađuje svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa EU", poručila je ona.

Eichorst boravi u Sarajevu u dvodnevnoj posjeti tokom koje, kako je ranije najavljeno, traži od bh. zvaničnika ubrzanje ispunjavanja zahtjeva EU kako bi pregovori otpočeli u martu ove godine.

"Bruxelles je posvećen pomoći BiH u ispunjavanju obaveza za početak pregovora o pristupanju EU u martu", navodi se, nakon sastanka, u objavi Ministarstva vanjskih poslova BiH na društvenoj mreži "X".

Eichorst je 6. februara razgovarala i sa članovima Predsjedništva BiH, kojima je, kako je saopšteno, poručila da su u Bruxellesu svi iskreno opredijeljeni da pomognu Bosni i Hercegovini u ispunjavanju preostalih obaveza kako bi u martu bila donesena odluka o početku pregovora o pristupanju EU.

Istakla je i kako su neke zemlje članice EU "ublažile ranije izražen kritički pristup" prema Bosni i Hercegovini.

Eichhorst će u srijedu potpredsjedavati i desetim sastankom šest političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU, čiji je domaćin Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Sarajevski forum okuplja visoke funkcionere ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove. Najavljeno je da će se razgovorati o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Iz Delegacije EU u BiH najavljeno je i da će Eichhorst razgovarati i sa komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su prošlog decembra da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

Odluku šefova država i vlada EU potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća, koje je pozvalo Evropsku komisiju da do marta ove godine obavijesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG