Dostupni linkovi

Upozorenje EU zbog političkih čistki u Crnoj Gori


Sa protesta uposlenika RTCG-a i građana koji su zahtijevali nezavistan javni servis u Crnoj Gori
Sa protesta uposlenika RTCG-a i građana koji su zahtijevali nezavistan javni servis u Crnoj Gori

Sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje koji je održan u Podgorici rezultirao je i prvim verbalnim upozorenjem Crnoj Gori - da bi naredni izvještaj Evropske komisije o napretku u jednom broju segmenata mogao biti negativan.

Da li su u Crnoj Gori slobodni mediji, postoje li političke čistke u institucijama, da li je društvo slobodno ili se zloupotrebljava ta sloboda, odnos prema civilnom sektoru, da li država rješava problem korupcije i da li se unapređuje vladavina prava... sve to su bile teme sastanka koje su izazvale oštru polemiku crnogorskih parlamentaraca, čemu su direktno prisustvovali evropski parlamentarci.

Problem višestruke smjene članova Savjeta javnog servisa i uredništva i razrješenje nevladine aktivistkinje Vanje Ćalović Marković iz Agencije za sprječavanje korupcije predstavljaju primjere koji ostavljaju utisak i kod evropskih parlamentaraca kao politička čistka. Međutim, za vlast su sve te smjene bile čiste i po zakonu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković je ocijenio da je dio nevladinih organizacija u Crnoj Gori povezan sa politikom.

"Kod nas pojedine nevladine organizacije prave platforme za politički nastup opozicije. To što se uradilo u Radio-televiziji Crne Gore (RTCG), čuli smo već, urađeno je po zakonima ove države. U vrlo neprijatnoj situaciji se našla i Evropska komisija u Crnoj Gori i njeni grantovi koji su davani za pretpostavljene radnje jedne nevladine organizacije", kazao je Vuković.

Razlozi uklanjanja Vanje Ćalović Marković iz Agencije za sprječavanje korupcije nisu jasni evropskim parlamentarcima. Tomas Vajc tražio objašnjenje u kakvom se konfliktu interesa našla Ćalović Marković.

"Vrlo konkretno pitanje je otpuštanje gospođe Vanje Ćalović Marković. Vi je znate, ja je znam. Ona glasno govori o stvarima, ali otpuštena je zbog sukoba interesa. Još niko nije uspio da mi objasni u kakvom je ona sukobu interesa? Molim vas da mi objasnite o kakvom se sukobu interesa ovdje radi jer ona ima snažan glas koji snažno diže zbog korupcije. Ako je samo 20 posto onoga što ona kaže tačno ona je vrijedan borac za suzbijanje korupcije", rekao je Vajc.

Konkretno objašnjenje Vajc nije dobio, ali su se zato čule oštre optužbe da je parlamentarna većina ta koja slijepo sluša političke naloge i razrješava čelnike institucija koji ne prate zvaničnu vladajuću politiku.

"Ako se najveći slučajevi konflikta interesa na koje ukazuje međunarodna zajednica ne procesuiraju, a procesuiraju se veoma sporni slučajevi, kao u Agenciji za borbu protiv korupcije koji je potpuno sporan jer je tu optužena za učešće u radnji konflikta interesa i Evropska unija, onda je jasno da parlament služi za neprijatne egzekucije", kazao je predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Smijenjena direktorica Javnog servisa Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Takođe su problematizovane smjene u javnom servisu, o čemu je otvorena polemika da li su to bile političke smjene. Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav je podsjetio da je na problem političkog miješanja u rad RTCG-a Evropska unija ukazivala od oktobra i upozorio na mogućnost da naredni izvještaj o napretku Crne Gore bude negativan u oblasti slobode medija.

"Maja Kocijančič je u ime EU dala više izjava vezanih za zabrinutost EU u smislu tih dešavanja u RTCG-u. Izvještaj iz aprila kaže da je EU ozbiljno zabrinuta za ono što se dešava sa RTCG-om. Zabrinut sam iskreno da, u izvještaju sljedeće godine, nećemo moći da damo izvještaj koji će reći da je bilo napretka u oblasti slobode medija", rekao Orav tokom polemike u Skupštini Crne Gore.

Na to je odgovorio predsjednik Skupštine Ivan Brajović ukazujući na, po njemu, neprincipijelnost Evropske unije.

"Moram konstatovati, kada je ovdje bila rasprava o ranijim uslovima za uključenje opozicije u Vladu izbornog povjerenja, da je uslov bila smjena u tadašnjeg uredništva javnog servisa, nisam čuo ni jedan komentar vašeg ranijeg prethodnika (Mitja Drobnič)", riječi su Brajovića.

Odgovorio je Ranko Krivokapić, konstatacijom da je smjena ranijeg uredništva nije ocjenjena bilo kakvim pritiskom.

"Na pritisak DPS je bivša direktorica RTCG-a podnijela ostavku. Niko se nije oglasio da je to bio pritisak ni nasilna smjena, nego dogovor vlasti i opozicije da se otvori prostor zbog nečijeg lošeg rada, inače ne bi moglo biti promjena na bolje", kaže Krivokapić.

Poslanik DPS-a Ljuiđ Ljubo Škrelja i predsjednik Administrativnog odbora Skupštine koji je predlagao mahom sve sporne smjene, poručio je da se rukovodio isključivo zakonom.

"Niko ne može da bude iznad zakona, ni poslanik ni član Savjeta RTCG-a. Previše se politizuje slučaj Savjeta RTCG-a", navodi Ljuiđ Ljubo Škrelja.

Tokom sastanka evropskih i crnogorskih parlamentaraca problematizovan je rad Skupštine Crne Gore, izborni sistem, problemi sa korupcijom u Crnoj Gori, kao i ekonomski ambijent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG