Dostupni linkovi

Borrell: EU može izbjeći blokadu Mađarske o prihodima od ruske imovine za Ukrajinu


Josep Borrell, Bruxelles, 27. svibnja 2024.
Josep Borrell, Bruxelles, 27. svibnja 2024.

Europska unija pronašla je način kako iskoristiti prihode od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu unatoč zastoju Mađarske, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije EU, Josep Borrell.

Vlade EU su se ranije složile da će koristiti dobit od imovine zamrznute unutar EU kako bi pomogle Ukrajini, s time da je 90 posto sredstava namijenjeno vojnoj pomoći. Međutim, diplomati tvrde da Mađarska otežava odobrenje potrebnih pravnih mjera.

Mađarska održava veze s Moskvom nego bilo koja druga zemlja EU. Ne daje oružje Ukrajini, a mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je druge članice EU i NATO-a zbog toga što to čine, tvrdeći da potiču rat, piše Reuters.

S prvom tranšom prihoda vrijednom 1,4 milijarde eura koja dolazi idući sedmice, dužnosnici EU traže da se sredstva odmah upotrijebe kako bi se pomoglo Ukrajini u obrani od ruske invazije.

Borrell je rekao da su dužnosnici EU sada pronašli način kako odobriti mjere bez potrebe za suglasnost bilo koje zemlje članice koja se suzdržala od prvotne odluke.

"Imamo pravnu proceduru kako bismo izbjegli bilo kakav oblik blokade", rekao je Borrell prije sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

"Budući da Mađarska nije sudjelovala u odluci, nije potrebno da oni... sudjeluju u provedbi", rekao je novinarima", istakao je.

"Sada moramo provesti ovu odluku. Novac će doći iduće sedmice. I ne mogu taj novac imati u džepu, on je namijenjen vojnoj potpori Ukrajini", naglasio je šef diplomacije EU.

Borrell je rekao da se nada da će ministri podržati plan na njihovom sastanku.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nije razgovarao s novinarima uoči u sastanka.

Plan EU za trenutnu upotrebu prihoda od zamrznute ruske imovine odvojen je od ranije odluke šefova G7 o korištenju budućih prihoda za financiranje kredita od 50 milijardi dolara Ukrajini.

XS
SM
MD
LG