Dostupni linkovi

EU apeluje na Prištinu da se uzdrži od jednostranih poteza koji ne pomažu deeskalaciji


Peter Stano (foto arhiv)
Peter Stano (foto arhiv)

Zvaničnici Evropske unije ocenili su u ponedeljak da vlasti Kosova svojim poslednjim postupcima ne pomažu deeskalaciji situacije u zemlji.

Portparol EU Peter Stano je naveo "najmanje dva primera" koji su, kako je istakao, zabrinjavajući za Brisel.

U tom kontekstu je spomenuo odluku o zabrani korišćenja dinara na teritoriji Kosova, kao i zatvaranje kancelarija kojima upravlja Srbija.

"Ovi koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije. Obično nisu usklađeni. Oni su jednostrani ili se preduzimaju bez neophodnog nivoa prethodnih konsultacija kako bi se sprečio negativan uticaj koji bi mogli imati na ljude na terenu", izjavio je Stano novinarima.

Stano kaže da je zabrinjavajuće videti da bi redosled jednostranih koraka mogao da dovede do nečega što EU ne želi da vidi, a to je, kako je rekao, pogoršanje situacije na terenu.

Ističe da je neophodan povratak dijalogu i razgovorima o pitanjima koja su važna za građane.

"Apelujemo, posebno u ovom slučaju, da se kosovske vlasti uključe u proces konsultacija i da izbegnu dalje jednostrane korake jer oni imaju veoma kontraproduktivne efekte", poručio je.

Evropska unija je u dva navrata prošle nedelje reagovala na postupke kosovske vlade: zbog odluke Centralne banke Kosova koja je okončala upotrebu srpskog dinara, kao i zbog zatvaranja opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, te prostorije nevladine organizacije Centar za mir i Tolerancija u Prištini.

Ovi organi rade u sistemu Srbije i za Kosovo su nelegalni.

Za oba slučaja EU traži da Kosovo i Srbija pronađu rešenje u okviru dijaloga.

Poslednji sastanaka lidera je održan 14. septembra prošle godine.

Deset dana kasnije došlo je do napada u selo Banjska. Maskirana i uniformisana lica su ubila jednog kosovskog policajca, a kasnije tokom sukoba sa kosovskom policijom ubijena su trojica napadača. Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić iz severa Kosova.

Nakon ovog napada, više nije bilo susreta između predstavnika Prištine i Beograda u okviru dijaloga.

Kosovo optužuje Srbiju za napad, a Beograd to negira.

U EU još nema naznaka kada bi moglo doći do narednog susreta lidera.

XS
SM
MD
LG