Dostupni linkovi

Pet država EU traži Zapadni Balkan u debati o budućnosti Evrope


Zastava Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije
Zastava Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije

Pet država članica EU zatražilo je od ključnih aktera evropskih institucija da se i Zapadni Balkan obuhvati u debati o budućnosti evropskog bloka.

Austrija, Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka su u non-paperu [redovna forma komunikacije jedne ili više država članica EU o određenom pitanju], koji su uputili ostalim državama članicama, naglasili da je učešće država regiona od suštinske važnosti budući da je budućnost Evrope zajednička budućnost sa partnerima iz Zapadnog Balkana.

U dokumentu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid se naglašava da se brojne teme preklapaju sa prioritetima postavljenim za Zapadni Balkan.

Stoga su ove države mišljenja da je uključivanje zainteresovanih strana Zapadnog Balkana važno u svih pet oblasti istaknutih u revidiranom stavu Saveta o Konferenciji o budućnosti Evrope, posebno onima koje imaju direktan uticaj na budućnost generacije.

"Bilo bi neophodno da i sadašnje i buduće države članice rade zajedno kako bi postigle uspeh", navodi se u dokumentu.

Pet stvari o non-paperu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

U EU je početkom maja zvanično počela rasprava o budućnosti bloka, nazvana Konferencija o budućnosti Evrope.

Konferencija o budućnosti Evrope je serija rasprava i diskusija koju vode građani i koja će omogućiti ljudima iz cele Evrope da podele svoje ideje i pomognu u oblikovanju zajedničke budućnosti.

Reč je o predlogu Evropske komisije i Evropskog parlamenta, koji datira iz 2019. godine i ima za cilj da se sagleda srednjoročna i dugoročna budućnost EU i kakve reforme treba preduzeti u njenim politikama i institucije.

Glavni cilj ove konferencije je da obuhvati građane, uključujući značajnu ulogu mladih, civilnog društva i evropskih institucija kao ravnopravnih partnera.

Planirano je da Konferencija traje dve godine, te da se do proleća 2022. usvoje zaključci radi izrade smernica o budućnosti Evrope.

Austrija, Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka su mišljenja da bi uključivanje država regiona poslalo poruku solidarnosti Zapadnom Balkanu.

One su mišljenja da je nova metodologija u pristupnim pregovorima potvrdila da je čvrsta, punopravna perspektiva punopravnog članstva u EU za Zapadni Balkan u samom političkom, sigurnosnom i ekonomskom interesu Unije, te da proširenje EU ostaje više nego ikad geostrateška investicija u stabilnu, snažnu i jedinstvenu Evropu.

XS
SM
MD
LG