Dostupni linkovi

EU ove nedelje objavljuje tarife za kineska električna vozila


Električna vozila kineske kompanije BYD čekaju na utovar u luci Sudžou, 11. septembar 2023.
Električna vozila kineske kompanije BYD čekaju na utovar u luci Sudžou, 11. septembar 2023.

Evropska komisija će ove nedelje, kako se očekuje, objaviti tarife koje planira da uvede na kineska električna vozila zbog, kako navodi, prevelikih subvencija, što će verovatno izazvati oštre reči i mogući odgovor iz Pekinga.

Manje od mesec dana pošto je Vašington učetvorostručio carine za kineska električna vozila na 100odsto, Brisel će skoro sigurno postaviti daleko niže tarife za uvoz kineskih proizvođača kao što su BYD i Geely, kao i zapadnih proizvođača kao što je Tesla koji izvoze automobile iz Kine u Evropu.

Evropski proizvođači automobila suočeni su s jeftinim električnim vozilima kineskih rivala. Međutim, praktično da ne postoji podrška za tarife u evropskoj auto-industriji.

Nemački proizvođači automobila posebno su zavisni od prodaje u Kini – i stoga se plaše odgovora Pekinga – a evropske auto kompanije takođe uvoze svoja vozila proizvedene u Kini.

S druge strane, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Der Layen) je u više navrata rekla da Evropa treba da deluje kako bi sprečila Kinu da preplavi tržište subvencionisanim električnim vozilima.

Kina je zamerila EU zbog pokretanja istrage protiv subvencija, pozvala je na saradnju i lobirala u pojedinim zemljama EU, ali nije u potpunosti navela kakav bi bio njen odgovor na carine.

Kina je već pokrenula antidamping istragu o uglavnom uvozu alkoholnih pića, uglavnom iz Francuske. Takođe je u aprilu usvojila zakon kojim bi ojačala mogućnost da udarac ako SAD ili EU uvedu carine na izvoz iz druge po veličini svetske ekonomije.

Istraga u EU će se nastaviti do kraja oktobra, kada će biti doneta odluka da li će se uvesti nameti, obično na pet godina. Predloženi nameti će se primenjivati osim ako im se vlade EU ne usprotive velikom većinom.

To ostavlja vremena za postizanje potencijalnog sporazuma između Brisela i Pekinga. Kineski lideri se nadaju da će takvi razgovori ublažiti udarac.

Analitičari očekuju tarife između 10 i 25 odsto.

Uvozom električnih vozila proizvedenih u Kini dominirali su zapadni proizvođači automobila Tesla, Reno (Renault) i BMW, dok Evropska komisija predviđa da je udeo kineskih brendova električnih vozila prodatim u EU porastao na osam s manje od jedan odsto u 2019. i mogao bi da dostigne 15 odsto 2025.

Od evropskih zemalja, Francuska kaže da Evropa treba da se brani od kineske subvencionisane proizvodnje, dok je nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) rekao da nije uveren u potrebu za carinama.

Najviši rukovodioci nemačkih kompanija BMW-a, Mercedes i Folksvagen (Volkswagen) upozorili su protiv uvođenje uvoznih dažbina na vozila iz Kine.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG