Dostupni linkovi

EU ukida sankcije iranskoj kompaniji optuženoj za cenzuru interneta


Američki State Department kaže da će zadržati svoje sankcije, jer ArvanCloud "održava bliske odnose" s iranskim Ministarstvom obavještajnih službi (Fotografija sa web stranice iranskog ministarstva obavještajnih službi)
Američki State Department kaže da će zadržati svoje sankcije, jer ArvanCloud "održava bliske odnose" s iranskim Ministarstvom obavještajnih službi (Fotografija sa web stranice iranskog ministarstva obavještajnih službi)

Zvaničnik Evropske unije (EU) kaže da je blok ukinuo sankcije iranskom tehnološkom startupu ArvanCloud jer "više" nije vidio potrebu za sankcijama ovoj kompaniji koju je nekada optuživao da je umiješana u cenzuru interneta u Iranu.

Vijeće EU je 4. aprila odlučilo da ukine sankcije ArvanCloudu -- manje od dvije godine nakon što ih je uvelo -- bez objašnjenja. Zvaničnik EU potvrdio je odluku za RSE kasno 8. aprila.

Kompanija je i dalje pod američkim i britanskim sankcijama.

EU je uvela sankcije ArvanCloudu u novembru 2022., na vrhuncu protesta širom Irana, zbog navodne umiješanosti u cenzuru interneta i "napore iranske vlade da isključi internet" tokom nemira.

Takođe je optužila ovu kompaniju da ima veze s ljudima "odgovornim za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu", uključujući ministra informacionih i komunikacijskih tehnologija Isu Zarepura (Issa Zarepour).

Tada je firme ArvanCloud navela kako "nije uspjela da se suprotstavi glasinama i odbrani "nevinost".

Kompanija je sada pozdravila odluku EU da ukine sankcije i navela da je odluka donesena nakon što je predočila "tehničku i pravnu dokumentaciju" Evropskom sudu pravde kojom osporava sankcije.

Zvaničnik EU koji je želio da ostane anoniman rekao je za RSE 8. aprila da su se zemlje članice bloka tokom redovne revizije režima sankcija "složile da više ne postoje razlozi da [ArvandCloud] ostane na listi".

"Ovo je zasnovano na razmatranju i procjeni u nadležnim tijelima Vijeća, koja su povjerljiva", rekao je zvaničnik, ne pominjući sudski spor.

Očigledni nedostatak transparentnosti EU izazvao je bijes zagovornika sankcija.

Brisanje kompanije koja je na spisku zbog kršenja ljudskih prava je veoma zabrinjavajuće, rekao je Mahsa Alimardani, viši programski službenik za Bliski istok i Sjevernu Afriku u organizaciji za ljudska prava "Article19" sa sjedištem u Velikoj Britanij.

"Bilo je vrlo malo javne transparentnosti procesa ili mogućnosti da se civilno društvo uključi", dodao je.

Dokument koji je procurio, a za koji je Alimardani rekao da je njegova organizacija nezavisno verifikovala, sugeriše da je vlada iranskog konzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija podržala ArvanCloudov sudski spor.

Sjedinjene Države i Britanija uvele su sankcije ArvanCloudu 2023. godine, a Washington kaže da nema namjeru da ukloni kompaniju sa liste sankcionisanih.

"ArvanCloud će ostati pod sankcijama Sjedinjenih Država zbog svoje jasne uloge u omogućavanju cenzure na štetu naroda Irana", rekao je portparol američkog State Departmenta Matthew Miller na konferenciji za novinare 8. aprila.

Dodao je da kompanija "održava bliske odnose" sa iranskim ministarstvom obavještajnih službi.

"Ovo je veoma opasan presedan za zagovaranje ljudskih prava i odgovornost", rekao je Alimardani o odluci EU, ali je dodao da bi veoma snažne i trajne sankcije SAD-a mogle bi i dalje odvratiti EU od poslovanja s ArvanCloudom.

XS
SM
MD
LG