Dostupni linkovi

Erdoan optužuje Zapad da podržava izraelske planove za širenje rata


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan na propalestinskom skupu u Istanbulu 28.10.2023.
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan na propalestinskom skupu u Istanbulu 28.10.2023.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan u srijedu je optužio zapadne sile da podržavaju, kako je rekao, izraelske planove za napad na Libanon i širenje rata u cijeloj regiji, prenosi AFP.

"Izrael sada usmjerava pogled na Libanon i vidimo da zapadne sile iza kulisa tapšu Izrael po leđima i čak ga podržavaju", rekao je zastupnicima iz svoje vladajuće stranke AKP.

"Planovi (izraelskog premijera Benjamina) Netanyahua da proširi rat na regiju dovest će do velike katastrofe", rekao je.

Erdoan je kazao da je "jadno je da su države koje govore o slobodi, ljudskim pravima i pravdi zatočenice mentalno bolesne osobe poput Netanyahua."

Njegove su primjedbe uslijedile u trenutku kada je zabrinutost zbog eskalacije dok traje prekogranična razmjena vatre između izraelskih snaga i libanonskog Hezbolaha kojeg podržava Iran što je potaknulo strahove da bi regija mogla otići u pravi rat.

Nasilje na libanonskoj granici izbilo je nakon što su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na južni Izrael, što je izazvalo golemu izraelsku operaciju odmazde, koja je u toku.

Netanyahu je rekao da izraelske snage sada završavaju najintenzivniji dio rata u Gazi i da će se prerasporediti na sjevernu granicu, smatrajući taj potez obrambenim.

Prošle sedmice, Izrael je rekao da su njegovi planovi za ofenzivu u Libanonu "odobreni i potvrđeni".

Primjedbe turskog čelnika uslijedile su dva dana nakon što je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio Grčku i Cipar na uplitanje u trenutni sukob na Bliskom istoku.

Govoreći za Haberturk TV kasno u ponedjeljak, Fidan je naveo da postoji "ozbiljna militarizacija u južnom Cipru" koji se koristi kao baza za "obavještajne i vojne letove" prema Gazi, pozivajući se na obavještajna izvješća.

Turska ih je, rekao je, upozorila da se ne upliću u sukob.

"Kada se uključite u tekuće ratove na Bliskom istoku, kada zauzmete stranu, ova vatra će doći i pronaći vas", rekao je.

Prošle sedmice, vođa Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je Cipar da ne otvara svoje zračne luke i baze za Izrael "kako bi ciljao na Libanon", rekavši da će se suočiti s odmazdom.

No ciparska vlada u Nikoziji brzo je zanijekala bilo kakav udjel u izraelskom ratu u Gazi i rekla da se neće "miješati ni u kakve vojne sukobe".

XS
SM
MD
LG