Dostupni linkovi

Promatrači na izborima u BiH traže uvođenje novih tehnologija


Ponovno prebrojavanje glasačkih listića nakon općih izbora u BiH, 13. 10. 2022. (Ilustracija)
Ponovno prebrojavanje glasačkih listića nakon općih izbora u BiH, 13. 10. 2022. (Ilustracija)

Koalicija nevladinih organizacija "Pod lupom", koja nadgleda provedbu izbora u Bosni i Hercegovini, saopćila je 22, januara da "bez elektronske identifikacije birača i skenera glasačkih listića izborna reforma", o kojoj je se proteklih mjeseci govori, "nema smisla"

"Prioritet izborne reforme mora biti sprečavanje dokazanih, nažalost ne i adekvatno sankcioniranih, izbornih krađa i prevara", navodi se u saopćenju.

Iz ove organizacije smatraju da je najbolji način za to uvođenje novih tehnologija u izborni proces - elektronske identifikacije birača, skenera glasačkih listića i unosa rezultata glasanja sa nivoa biračkog mjesta.

"Dodatno, potrebno je hitno promijeniti način izbora članova biračkih odbora – uvesti nestranačkog predsjednika i zamjenika, te mogućnost nominiranja preostalih članova biračkih odbora suziti na parlamentarne političke subjekte", navodi se u saopćenju..

Smatraju da će navedena unapređenja spriječiti duplo glasanje, glasanje u ime mrtvih ili neizašlih na izbore, zloupotrebu neiskorištenih glasačkih listića, dopisivanje glasova i poništavanje glasova za političke oponente, kao i druge vrste izbornih krađa i prevara počinjenih od strane stranačkih ljudi u izbornoj administraciji.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je 29. decembra prijedlog izmjena gotovo polovice Izbornog zakona.

Izmjene podrazumijevaju, pored ostalog, uvođenje novih tehnologija poput elektronskih skenera glasačkih listića.

Protiv su bili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Ujedinjene Srpske i Hrvatske demokratske zajednice BiH, vladajućih stranaka na nivou države kao i u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska.

SNSD i HDZ BiH već su najavili da će glasati protiv donošenja ovakvog zakona po hitnoj proceduri i u Domu naroda, gdje imaju većinu. Zakon mora biti usvojen u istom tekstu u oba doma.

Lideri vladajućih partija na državnom nivou sastali su se 18. januara kad su također dogovorili, pored ostalog, i da će idućeg mjeseca izmijeniti Izborni zakon BiH.

Sastanak je održan nakon što je visoki predstavnik u BiH Crhistian Schmidt izjavio je da će se do kraja sedmice okupiti bosanskohercegovački politički lideri da još jednom pokušaju da se dogovore o "tehničkim izmjenama" Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nazvavši taj dan "Danom D".

Schmidt je najavio da će on intervenisati ukoliko oni ne postignu dogovor.

U suprotnom, ne budu li izmjene usvojene, najavio je da će nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG