Dostupni linkovi

Državni sekretar SAD najavio ponovno otvaranje konzulata u Jerusalimu


Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken (Antony Blinken) najavio je da će se ponovo otvoriti generalni konzulat SAD u Jerusalimu, a tim potezom će se obnoviti veze sa Palestincima koje su degradirane u vreme dok je američki predsednik bio Donald Tramp (Trump).

Konzulat je dugo služio kao autnomna kancelarija zadužena za diplomatske odnose sa Palestincima, navodi Asošiejted pres. Međutim, Tramp je smanjio njegove nadležnosti i stavio ga pod kontrolu svog ambasadora u Izraelu kada je premestio ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

To je izazvalo gnev Palestinaca, koji smatraju istočni Jerusalim okupiranom teritorijom i planiraju da u njemu bude glavni grad njihove buduće nezavisne države.

Blinken je ponovno otvaranje konzulata najavio posla sastanka u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ali nije naveo datum ponovnog otvaranja.

"Kao što sam rekao predsedniku, ja sam ovde da istaknem posvećenost SAD ponovnoj izgradnji odnosa sa Palestinskom upravom i palestinskim narodom, odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju i takođe zajedničkom ubeđenju da Palestinci i Izraelci zaslužuju istu meru bezbednosti, slobode, mogućnosti i dostojanstva", rekao je najviši američki diplomata.

On je prethodno u Jerusalimu, gde se sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, rekao da će se SAD angažovati da obezbede međunarodnu finansijsku podršku Gazi posle razornog rata s izraelskom vojskom.

Rat koji je trajao 11 dana, u kome je ubijeno više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena velika šteta u Gazi, završen je u petak prekidom vatre.

Blinken je doputovao danas na Bliski istok u nastojanju da doprinese konsolidovanju tog prekida vatre koji je do sada poštavan.

On će takođe posetiti Egipat koji je posredovao dogovoru o primirju i Jordan.

XS
SM
MD
LG