Dostupni linkovi

Optuženi biznismen Duško Knežević u pritvoru čeka saslušanje po osam optužnica


Pet godina nakon što su crnogorske vlasti raspisale međunarodnu potjernicu, Velika Britanija je 30. aprila izručila optuženog biznismena Duška Kneževića, Podgorica, Crna Gora, april 2024.
Pet godina nakon što su crnogorske vlasti raspisale međunarodnu potjernicu, Velika Britanija je 30. aprila izručila optuženog biznismena Duška Kneževića, Podgorica, Crna Gora, april 2024.

Nakon izručenja iz Velike Britanije, crnogorski biznismen Duško Knežević je od 30. aprila ove godine u pritvoru i još nije saslušan povodom podignutih optužnica pred Specijalnim tužilaštvom.

Pritvor mu nije određen na uobičajnih 30 dana, već će trajati do nove odluke suda, kako je ranije odlučio Viši sud u Podgorici.

Specijalno tužilaštvo je od 2019. protiv njega podiglo osam optužnica zbog sumnje da je, preko više kriminalnih organizacija oštetio državni budžet za više stotina miliona.

Terete ga za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja u privredi stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Suđenja nisu nikada počela, jer je Knežević, 2019. pobjegao u London, od kada je bio nedostupan pravosudnim organima.

Te godine Crna Gora je raspisala Interpolovu potjernicu za njim.

Za koje sve slučajeve se tereti Knežević

  • Kaspia I i Kaspia II- potvrđene optužnice iz 2019. pred Višim sudom u Podgorici za zloupotrebu službenog položaja. Knežević nije vratio 12,5 miliona eura kompaniji iz Azerbejdžana "Kaspia property holdings" koja je tim novcem kupila njegov hotel "Princess" u Baru. Za taj posao, njegova Atlas banka je izdala garanciju, koju su Azerbejdžanci aktivirali i tražili povrat novca kada je kupovina hotela propala. Nije postupio po presudi Apelacionog suda koji je, naložio Atlas banci da vrati 15 miliona eura sa kamatama Azerbejdžancima.
  • E-komerc – Pranje novca i utaja poreza su krivična djela kojima se tereti Knežević i sedam njegovih saradnika. Prema optužnici Specijalnog tužilaštva oni su preko kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca i utajom poreza oštetili državni budžet. Tužilaštvo je 2019. blokiralo 64 miliona eura klijentima usluga e - commerca Atlas banke, nakon čega je Centralna banka uvela stečaj u tu banku. Centralna banka je uvela prinudnu upravu i u drugu Kneževićevu banku IMB (Invest Montenegro bank)
  • Karbon - Početkom 2020. godine, Viši sud je potvrdio optužnicu protiv Kneževića da je , kao šef kriminalne grupe, pričinio štetu kompaniji „Global Karbon” i pribavio protivpravnu korist od skoro dva miliona eura.
  • Aerodromi –Duško Knežević je 2019. sa saradnicima optužen da je oštetio državnu kompaniju "Aerodromi" za tri miliona eura. Njegova "Atlas banka" nije vratila depozit od tri miliona eura nakon isteka roka oročenja, iako su "Aerodromi" to zahtijevali. Optuženi su za zloupotrebu položaja u privredi.
  • Koverta – Optužnica iz 2021. za pranje novca protiv Kneževića i funkcionera Demokratske partije socijalista Slavoljuba Stijepovića, rezultat je tajno snimljenog videa koji je objavljen 2019. Video koji je objavio Knežević snimljen je tri godine ranije. Prikazuje Kneževića koji predaje kovertu, navodno sa novcem Stijepoviću. Knežević je saopštio da je spreman da odgovara za saučesništvo u nelegalnom finansiranju kampanje tadašnje vladajuće partije DPS Mila Đukanovića.

Dva slučaja podmićivanja - službenika Centralne banke i tužilaštva:

  • Tužilaštvo je 2021. optužilo Kneževića da je sa bivšim viceguvernerom Centralne banke Veliborom Miloševićem i još deset osoba stvorio kriminalnu organizaciju. Prema Tužilaštvu Milošević je uzimao novac od Kneževića kako bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro. Istraga je otvorena nakon što je Knežević objavio tajno snimljeni razgovor s Miloševićem, kako bi pokazao da ga je on "primorao" da podmićuje kontrolore Centralne banke
  • Knežević je obuhvaćen optužnicom i za vršenje protivzakonitog uticaja, nakon objave tajno snimljenih razgovora sa službenikom tužilaštva Nenadom Vujoševićem2019, preko koga je navodno podmićivao tadašnjeg vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića. Vujošević je na saslušanju rekao da je novac zadržao za sebe. Stanković je odbacio svaku odgovornost.

Na predlog Specijalnog tužilaštva Viši sud je početkom 2022 blokirao imovinu Kneževića i njegove Atlas grupe u Crnoj Gori.

Knežević traži od države 500 miliona

Nakon što je Viši sud donio odluku da se blokira imovina Duška Kneževića i njegovog konzorcijuma Atlas grupe u Crnoj Gori, Knežević je pokrenuo arbitražnu parnicu pred sudom u Hagu kojom traži 500 miliona eura obeštećenja.

Visina odštete se odnosi na blokirane kompanije Atlas Capital Holding Limited, Meljine Complex Limited, kao i dvije banke - Atlas Banku i Invest Banku Montenegro.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG