Dostupni linkovi

Može li nagrada od milion eura nakon dvije decenije rasvijetliti ubistvo novinara?


 Duško Jovanović, vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista Dan, ubijen je 27. maja 2004. godine
Duško Jovanović, vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista Dan, ubijen je 27. maja 2004. godine

Može li nagrada od milion eura pomoći da se rasvijetli ubistvo Duška Jovanovića, urednika crnogorskog dnevnog lista Dan od prije 20 godina?

U Komisiji za praćenje istraga napada na novinare smatraju da bi to možda dalo rezultate pa su predložili Vladi da ponudi nagradu od milion eura za informacije koje bi dovele do izvršioca, organizatora i nalogodavaca.

Uz to predloženo je da se, u skladu sa zakonom, ponude određene povlastice pritvorenim licima ukoliko imaju informacije koje bi rasvijetlile ubistvo.

"Treba uraditi sve što može pomoći da se njegovo ubistvo riješi. Ako neko ima informacije, da je čak i učestvovao, možda mu novac bude motiv da prijavi radi novčane nagrade", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Mihailo Jovović.

Mihailo Jovović, april 2016.
Mihailo Jovović, april 2016.

Vlada nije odgovorila na pitanje RSE da li će ovaj predlog usvojiti.

Njihov Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao je predlog uz ocjenu da bi novčana nagrada mogla biti podsticajna za svjedoke.

Duško Jovanović je ubijen u noći između 27. i 28. maja 2004, dok je ulazio u automobil ispred redakcije, kada je na njega iz kalašnjikova ispaljeno više hitaca.

Za njegovo ubistvo osuđen je samo Podgoričanin Damir Mandić za saučešništvo na 19 godina zatvora, koji je odslužio kaznu.

Od ubistva se u Crnoj Gori promijenila vlast, nekoliko vrhovnih državnih tužilaca, osam vlada, više puta je pokretana istraga od strane tužilaštva.

Jovanović koji je bio na čelu opozicionog Dana ubijen je u vrijeme vlasti demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Opozicija je ubistvo dovodila u vezu sa tekstovima o duvanskoj mafiji zagrebačkog Nacionala koje je Dan prenosio. Urednik Nacionala Ivo Pukanić ubijen je 2008.

Prva vlada nakon smjene vlasti, Zdravka Krivokapića, u kojoj je za sektor bezbjednosti bio zadužen vicepremijer Dritan Abazović otvorila je ponovo istragu.

Sledeća Vlada, u kojoj je Abazović bio premijer, tražila je međunarodnu pomoć za rasvjetljavanje ubistva.

Nagrada kao motiv da se riješi ubistvo

Nagrada koju je predložila Komisija već je bila raspisana 2016. godine na period od godinu, za informacije koje mogu dovesti do rasvjetljavanja ubistva.

Jovović smatra da je veliki problem potencijalnih svjedoka povjerenje u državu.

"Možda bi neko htio da ispriča ono što zna ali nema povjerenja da će ga država zaštititi, strahuje da će snositi posljedice, druge vrste, hoće li mu biti ugrožena bezbjednost i tako dalje."

Od 2020. godine, došlo je do promjene trodecenijske vlasti ali Jovović nije siguran da se danas ima više povjerenja u sistem.

"Ne znamo ko ti potencijalni svjedoci mogu biti, i na koncu šta sve može biti od ovog slučaja. U tužilaštvu, koje je nadležno za ovaj slučaj, i dalje rade ljudi koji su učestvovali u istragama i čiji rad, kakav god je bio, nije doveo do rezultata."

Gorjanc-Prelević: Crna Gora odgovorna za neriješeno ubistvo Jovanovića

Država Crna Gora je odgovorna za neriješeno ubistvo Duška Jovanovića, poručila je direkorica nevladine Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

"Ako ga nije i ubila, odnosno naručila ubistvo, odgovorna je za to što posljednjih 20 godina nisu preduzeti djelotvorni koraci da se ono istraži. Naprotiv, učinjeni su propusti koji ukazuju na namjeru da se preostale ubice, a pogotovo njihov nalogodavac, sačuvaju od odgovornosti."

Ističe da volju za rješavanje slučaja nisu pokazale ni snage koje su došle na vlast 2020.

Tea Gorjanc Prelevic, decembar 2023.
Tea Gorjanc Prelevic, decembar 2023.

Komisija za praćenje istraga napada na novinare je, prihvatajući inicijativu HRA, još 2018. godine od Vlade zatražila da angažuje stranog eksperta.

Gorjanc Prelević ističe da on još nije angažovan.

HRA napominje da je Vlada Mila Đukanovića 2016. godine raspisala nagradu od milion eura za informacije koje bi mogle dovesti do rasvjetljavanja ubistva.

"Da li su se sada okolnosti u državi, u kojoj je policija hronično u v.d. stanju, dovoljno uozbiljile da uvjere nekog svjedoka da joj povjeri svoj život na čuvanje, po svaku cijenu", pitala je čelnica HRA.

Propao pokušaj da se FBI uključi u istragu

Vlada Dritana Abazovića, koja je prošle ponovo otvorila istragu, zatražila je jula 2023. preko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se FBI uključi.

"Ne znamo šta je bilo i šta je dogovoreno, niti nam je Vlada odgovorila. On je dao neke javne izjave, ali mi smo tražili da dobijemo taj odgovor, da vidimo šta se desilo, ali nismo ga dobili", kazao je Mihailo Jovović.

Abazović je tada pisao državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Blinkenu tražeći pomoć Federalnog istražnog biroa (FBI).

Mjesec i po kasnije je saopštio da mu je stigao odgovor, ne precizirajući sadržaj.

"Mi smo internacionalizovali problem."

Ipak da FBI nije uključen potvrđeno je krajem novemra 2023.

"U postupanje u predmetu ubistva urednika Dana, Duška Jovanovića, nije uključena nijedna strana služba bezbjednosti, pa ni FBI, potvrđeno je iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici na sjednici Tužilačkog savjeta.

Jovović konstatuje da se za godinu, otkad je ponovo otvorena istraga, u vrijeme Abazovićeve Vlade, ništa bitno nije desilo.

"Saslušani su neki svjedoci koje je Komisija preporučila. Među njima ima i onih koji su vodili istragu ovih 20 godina. Ne znamo jesu li im ponuđena poligrafska testiranja kao što smo preporučili. Nije nam rečeno šta je urađeno."

Jovović navodi da u Evropi ima dosta slučajeva ubistava novinara koja nisu riješena "ali u demokratskim zemljama institucije urade sve što je u njihovoj moći da takve slučaje riješe."

"A ne kao kod nas, kao što smo vidjeli u ovih 20 godina, kao da se trude da se to ne riješi, a navodno vode neke istrage."

Pokušaji da se nađe svjedok koji bi "progovorio"

Abazović je dvije godine ranije, kao vicepremijer Krivokapićeve Vlade probao da informacije o ubistvu Jovanovića obezbijedi u Spuškom zatvoru.

On je oktobra 2021. saopštio da je u Upravi za izvršavanje krivičnih sankcija u Spužu posjetio "visokopozicioniranog kriminalca", koji mu se obratio pismom, ne otkrivajući o kome se radi i kada je posjetio to lice.

"To je bilo zbog velikog predmeta, kojeg bi, ako bih ga pomenuo, upropastio."

Godinu kasnije na skupštinskom Odboru za bezbjednost tadašnji ministar odbrane Raško Konjević je rekao da je Abazović tada u Spužu o ubistvu razgovarao sa Ljubom Bigovićem koji je u zatvoru zbog drugog ubistva - policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića iz 2015. godine.

Ova Abazovićeva aktivnost rezultirala je sa nekoliko istraga Višeg državnog tužilaštva (VDT) u kojima je Bigović saslušan.

"Tom prilikom je istakao da osim priče, nema konkretne dokaze jer je prošlo mnogo vremena”, navodi se u izvještaju o poslednjem saslušanju Bigovića koji je VDT dostavio Tužilačkom savjetu.

Tada je u svojstvu svjedoka saslušan Abazović, koji kako se navodi u izvještaju "nije pružio nikakva konkretna saznanja".

Potom se konstatuje da VDT nema ovlašćenja da odlučuje o eventualnim zahtjevima i uslovima u smislu privilegija. Predmet je arhiviran februara 2022.

Opstrukcije istrage epskih razmjera

Iz redakcije Dana su za RSE ranije saopštili kako smatraju da je istraga ubistva od početka bila opstruisana od bivše vlasti dok je Abazović rekao da su opstrukcije institucija bile "epskih razmjera".

Bivši direktor policije Veselin Veljović je 2019. rekao da je slučaj operativno riješen, ali da je "nepovratno izgubljen" greškom ili nesnalaženjem tužioca.

Veljović je rekao da je u noći ubistva policija imala "u rukama jednog od saučesnika, Damira Mandića", ali je tužilac odlučio da ga sasluša tek sjutradan, do kada je on, nakon konsultacija sa advokatom, odlučio da se brani ćutanjem.

Službena zabilješka policije sa iskazom Mandića nestala je.

O njenom nestanku je juna prošle godine u Višem tužilaštvu u svojstvu svjedoka saslušan Veljović a nešto ranije i bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Bivši načelnik podgoričke policije Milan Vujanović je kazao da je upravo Medenica opstruirala istragu, da je od starta znala za službenu zabilješku, odnosno priznanje Mandića ali da nije odmah uputila tužioca u policiju.

"Službenu zabilješku sam lično predao Vesni Medenici i Stojanki Radović. Dobijam obavještenje da će tužilac da stigne za pola sata. To je 12 uveče. Tužilac je došao u tri popodne sjutradan", rekao je Vujanovic za televiziju Vijesti.

I Medenica i Veljović su nakon silaska sa funkcija optuženi za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u svim godišnjim Izvještajima o Crnoj Gori apostrofiraju nerasvjetljeno ubistvo Duška Jovanovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG