Dostupni linkovi

Dom naroda BiH potvrdio izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, Sarajevo, 6. septembar 2023. godine
Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, Sarajevo, 6. septembar 2023. godine

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je 6. septembra izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS).

Visoki sudski i tužilački savjet BiH je državna institucija sastavljena od pravnih stručnjaka. Njen mandat je da imenuje i smjenjuje sudije i tužioce na svim nivoima vlasti, sa izuzetkom sudija ustavnih sudova. Pored toga, VSTS kontroliše kvalitet rada sudija i tužilaca.

Za izmjene, koje je predložio Savjet ministara BiH, glasalo je 10 od prisutnih 15 delegata iz klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Radi se o izmjenama zakona koje su predviđene ključnim prioritetima iz Mišljenja (avis) Evropske komisije, kako bi se osigurao integritet bh. pravosudnog sistema.

U Mišljenju se insistira da se pravosudni sistem BiH riješi sukoba interesa, da se osigura integritet nosilaca pravosudnih funkcija i transparentnost u radu.

Izmjene Zakona o VSTS stupaju na snagu dan nakon što bude objavljen u Službenom glasniku BiH, s obzirom da je prethodno i Predstavnički dom Parlamenta BiH 22. avgusta podržao tekst zakona i amandmane u identičnom obliku.

Delegacija EU u BiH je ocijenila nakon usvajanja izmjena Zakona o VSTS u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, da su izmjene ovog zakona "korak u pravom smjeru".

U raspravi u Domu naroda BiH su odbačeni dodatni amandmani delegata iz opozicionih stranaka koji su tražili veću transparentnost i jasnije definisanje sukoba interesa nosilaca pravosudnih institucija.

Delegat iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH Želimir Nešković (Srpska demokratska stranka) istakao je kako ni izmijenjeni Zakon neće spriječiti sukob interesa i skrivanje imovine pravosudnih institucija.

Sličnog je mišljenja bio i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), koji je naveo da se Zakon o VSTS trebao vratiti na prvobitni tekst kakav je usaglašen sa Venecijanskom komisijom.

Ministar pravde BiH Davor Bunjoza, odbacio je kritike delegata iz opozicionih stranaka, navodeći kako je izmjenama definisana "najstroža definicija sukoba interesa".

Bunjoza je dodao da su izmjenama ispunjeni zahtjevi EU po pitanju integriteta nosilaca pravosudnih institucija, te da bi u narednih godinu dana trebao biti usvojen novi Zakon o VSTS.

Mišljenje o predloženim amandmanima na Zakon o VSTV-u dala je i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, ističući kako je za bosanskohercegovačke vlasti ključno da u potpunosti poštuju osnovne demokratske principe i principe vladavine prava, što podrazumijeva inkluzivnost, transparentnost i učešće.

Iako smatraju da je usvajanje izmjena i dopuna zakona u dijelu integriteta nosilaca pravosudnih funkcija zakašnjelo, u OSCE-u su stava da se izmjene moraju kretati ka onima koje je Venecijanska komisija ocijenila pozitivnim.

"To bi pokazalo temeljnu opredijeljenost nadležnih vlasti u BiH za smislene reforme koje bi očuvale odgovornost, nezavisnost, i integritet pravosuđa u BiH", navode iz OSCE-a.

Na hitno usvajanje ovog zakona pozvao je početkom juna i Savjet za implementaciju mira (PIC), navodeći da mora biti ''u potpunosti usklađeno s EU standardima'', naročito u dijelu koji se odnosi na integritet.

XS
SM
MD
LG