Dostupni linkovi

Dodik odlikovao prosrpskog lidera iz Crne Gore Andriju Mandića


Milorad Dodik i Andrija Mandić sa odlikovanjem, Banjaluka, 30. maj 2023.
Milorad Dodik i Andrija Mandić sa odlikovanjem, Banjaluka, 30. maj 2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je u utorak, 30. maja Ordenom časti sa zlatnim zracima predsjednika Nove srpske demokratije i poslanika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića.

Mandić je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), najbrojnijeg političkog saveza koji je od izbora 2020. dio vladajućih snaga u Crnoj Gori. On je, uz još jednog lidera DF, Milana Kneževića, te osam srpskih i dva ruska državljanina, optužen u slučaju "državni udar", za pripremu nasilne promjene vlasti na dan izbora 2016. godine u toj državi. U prvostepenom postupku su osuđeni na zatvorske kazne, koje je ukinuo Apelacioni sud i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Mandić bezrezervno podržava i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a Demokratski front, na čijem je čelu, je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pozicionirao se kao politički lider Srba u Crnoj Gori. Dodijeljena mu je titula četničkog vojvode 2007. po oporuci četničkog vojvode Mila Rakočevića.

Prethodno je iz Dodikovog kabineta saopšteno da se orden Mandiću dodjeljuje "za priznat javni rad i dostignuća, kao i za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Crne Gore i Republike Srpske".

I bivši ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je 2020. godine uručio Mandiću kao bivšem pripadniku Vojske Jugoslavije (VJ) iz Crne Gore Vojne spomen-medalje za "doprinos sistemu odbrane Srbije".

Vulin je posle uručivanja priznanja, istakao da svi koji su 1999. "branili Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) zaslužuju podjednaku pažnju i poštovanje, bez obzira da li su državljani Srbije ili Crne Gore".

Mandićevi politički ciljevi

DF je godinama proklamovao tri politička cilja : povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, izlazak Crne Gore iz NATO-a i ukidanje sankcija Rusiji koje je Crna Gora 2014. godine uvela slijedeći vanjsko- politički kurs Evropske unije.

U politiku je ušao ' 90. prošlog vijeka, a od 2003. je lider Nove srpske demokratije koja je najjača stranka Demokratskog fronta.

Bio je jedan od vođa protesta 2008. kada je Vlada Crne Gore priznala nezavisnost Kosova, zbog čega je i 13 dana štrajkovao glađu.

Politički oponenti Mandića smatraju "eksponentom rusko-srpske politike u Crnoj Gori", a izvor američke administracije potvrdio je u septembru 2022. da je njegov DF tokom izborne kampanje 2016. bio finansiran iz Rusije.

U vrijeme usvajanja u Skupštini Crne Gore Zakona o vjeroispovijesti, krajem 2019.godine, je rekao da su poslanici DF spremni "prije glave da položimo i nekome glavu da skinemo, nego što će nas povesti u zatvor", pozivajući "ratne drugove iz ’91. i ’99. da budu spremni" ako se ne odustane od Zakona.

Bio je kandidat za predsjednika Crne Gore na izborima početkom aprila ove godine.

U kampanji je zagovarao pomirenje i poručivao da " žali zbog nekih svojih ranijih izjava". Nedavno je na direktno pitanje televizije Vijesti da li je za njega Radovan Karadžić heroj ili ratni zločinac, izbjegao konkretan odgovor, rekavši da je “Karadžić ratni lider Srba u Bosni i Hercegovini”.

Ispao je u prvom krugu izbora. U drugom je podržao Jakova Milatovića koji je na njima pobijedio .

Ko čini koaliciju Demokratski front?

Koalicija Demokratski front je osnovana 2012. godine. Tokom više od deceniju postojanja, u sastavu koalicije, uz ove tri partije koje čine okosnicu, bilo je više manjih partija. Jedno vrijeme je na čelu bio Miodrag Lekić, koji je nedavno bio njihov prijedlog za mandatara Vlade.

Funkcioneri DF-a nisu bili članovi dvije vlade koje su formirane nakon smjene DPS-a, ali su dobili brojne funkcije u državnim kompanijama. Imaju gradonačelnike u više velikih crnogorskih opština.

Američki zvaničnici su u više navrata izjavili da im DF nije poželjan partner zbog njihove usredsređenosti na etničke podjele u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG