Dostupni linkovi

Troje poginulo, nekoliko ranjenih u ruskom granatiranju na Ukrajinu


Ukrajinski vojnik 82. zasebne vazdušno-jurišne brigade priprema se za borbu na tenku Challenger 2 na nepoznatoj lokaciji u blizini linije fronta u regionu Zaporožja 12. februara 2024.
Ukrajinski vojnik 82. zasebne vazdušno-jurišne brigade priprema se za borbu na tenku Challenger 2 na nepoznatoj lokaciji u blizini linije fronta u regionu Zaporožja 12. februara 2024.

Rusko granatiranje i udari dronova ubili su najmanje tri osobe i nanijeli štetu kritičnoj energetskoj infrastrukturi u nekoliko ukrajinskih regija 13. februara, izvijestili su regionalni zvaničnici i vojska.

U ruskom granatiranju grada Nikopolja na jugu zemlje rano 13. februara ubijen je 64-godišnji muškarac, rekao je za Telegram Serhiy Lysak, guverner Dnjepropetrovske oblasti, dodajući da je oštećena i privatna kuća.

U južnom regionu Hersona, rano ujutro u granatiranju sela Lavov poginuo je 83-godišnji muškarac, saopštio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin. Jučer su, kako je rekao Prokudin, u regionu ranjena dva civila.

U regiji Kupjanska na istoku, 55-godišnji farmer je ubijen u ruskom granatiranju sela Kurylyivka, rekao je na Telegramu regionalni guverner Harkiva Oleg Synyehubov.

Nekoliko ljudi je također ranjeno u ruskom granatiranju u regijama Zaporožja i Donjecka, saopštile su vlasti.

Rusija je takođe 13. februara, drugi dan zaredom, pokrenula napade dronovima na Dnjepropetrovsku oblast, ciljajući objekte energetske infrastrukture, rekao je Lysak.

"Naši branitelji su oborili 10 dronova iznad grada Dnjepra", napisao je Lysak na Telegramu. Ali bilo je nekoliko pogotka na energetskim objektima u gradu i izbio je požar.

Najveći ukrajinski privatni dobavljač energije DTEK rekao je da je elektrana pretrpjela značajnu štetu u napadu, ali nije bilo žrtava.

Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov rekao je da se u jednom naselju zatvaraju škole i da se jedna bolnica evakuiše uoči očekivanog zahlađenja koje bi stvorilo dodatni pritisak na električnu mrežu.

Sa skoro milion stanovnika, Dnjepar je četvrti po veličini grad u Ukrajini.

Lysak je rekao da su radnici obnovili opskrbu električnom energijom malog grada Pavlograda, istočno od Dnjepra, koji je prethodnog dana bio na meti ruskih dronova.

Odvojeno, ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je da je oborila 16 od 23 dronova koje je Rusija lansirala u oblastima Dnjepropetrovsk, Zaporožja i Herson 13. februara.

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG