Dostupni linkovi

Đukanović: Sačuvajte tajnu - ne dajem ostavku


Milo Đukanović tokom premijerskog sata, 26. jun 2013.
Milo Đukanović tokom premijerskog sata, 26. jun 2013.
Pitanje crnogorskom premijeru, koje je svakako prethodnih dana zaintrigiralo javnost je „da li će premijer Đukanović 13. jula podnijeti ostavku na tu funkciju” postavio je tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić. Milo Đukanović je na to pitanje odgovorio negativno i ironično poručio Miliću „da nikome o tome ne priča”.

Postavljajući pitanje premijeru Milu Đukanoviću da li će podnijeti ostavku na tu funkciju 13. jula, predsjednik SNP Srđan Milić nije precizno pojasnio izvor informacije na osnovu koje je postavio to pitanje.

„Da li je tačna informacija da ćete 13. jula 2013. godine podnijeti ostavku? Ja mislim da treba da podnesete ostavku. Treba da omogućite ono što Evropljani više puta i rekli i definisali i zapisali, da vaše ostavke ubrzavaju evropski put Crne Gore”, rekao je Milić.

Premijer Milo Đukanović je uz dozu ironije saopštio Miliću da neće podnijeti ostavku:

"Želio sam da odgovor na to pitanje ostane moja tajna do 13. jula. Međutim, neumitni procesi demokratizacije i nadasve izuzetna obavještenost pojedinih političkih lidera u Crnoj Gori i pojedinih medija su tu moju nadu pretvorili u iluziju. Dakle, da vas onda obavjestim, neću podnijeti ostavku. I molim vas da o tome ne govorite nikome.”

Srđan Milić je podsjetio da je Đukanović već dva puta napuštao čelne pozicije državnih institucija, pa se poslije izvjesnog vremena vraćao. Da bi pojasnio svoju tezu o zahtjevu Brisela da Đukanović podnese ostavku, Srđan Milić je pominjao snimke i dokumentaciju, ali ne precizirajući o čemu se radi.

„Nemam snimak, možda neki imaju i snimke i fotografije. Ali znam šta je u prisustvu ambasadora Crne Gore rekao jedan od najznačajnijih evropskih dužnosnika - da ne mogu da shvate čovjeka koji im kaže da će da se povuče iz politike, a da nakon toga ponovo se vrati na mjesto koje je obavljao i prije”, kazao je Milić.

Đukanović je odbacio navode opozicije da evropske strukture navodno posjeduju dokumentaciju kojom uslovljavaju Đukanovića da napusti premijersku funkciju i naglasio da ga takvi razgovori ne zanimaju.

„Vi tvrdite, da ste vi čuli nekog visokog evropskog zvaničnika, da navodno posjeduju fotografije, dokumentaciju; dakle nešto što bi trebalo da mene obaveže na povlačenje. I zamislite mene neracionalnoga i prkosnoga, da sa svim tim saznanjima kažem ne. I uopšte me ne zanima vaš stav. Prema tome, to što ste vi čuli u tom uskom krugu, da kažem zajedno sa svim vašim sagovornicima u tom uskom krugu – možete okačiti mačku na rep, što se mene tiče”, uzvratio je premijer.

Medojevićeve tvrdnje

Milić je naknadno pojasnio da mu je o Đukanovićevoj ostavci rečeno tokom njegove posjete Briselu.
Premijerski sat u Skupštini Crne Gore
Premijerski sat u Skupštini Crne Gore

„Rekao sam najznačajniji evropski dužnosnik, rekao sam da niko mi nije na uvo ništa pričao, nego vrlo jasno na engleskom jeziku tom prilikom. Mi koji smo bili tamo razumjeli smo taj engleski i bio je ambasador države Crne Gore prisutan tamo. Ad literam sam prenio ono što je prenio”, rekao je on.

„Da iskoristim priliku da vam ponovim, to što ste pričali sa bilo kim, ako ste pričali, to mene apsolutno ne zanima. Neka to ostane dio vaše male tračarske tajne, to sa mnom, ali i sa državnom politikom Crne Gore ne bi trebalo da ima nikakve veze”, kazao je Đukanović.

I funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević je ustvrdio za dnevni list "Dan" da je jedan visoki zvaničnik Evropske unije obavijestio lidera DPS-a Mila Đukanovića tokom njegove posljednje zvanične posjete Briselu, da Unija očekuje njegovu bezuslovnu ostavku na mjesto premijera. Pozivajući se na svoje neimenovane izvore, Medojević je rekao da je Đukanović odbio zahtjev da podnese ostavku i da je, prema riječima Medojevića, na taj način Đukanović otvorio sukob sa međunarodnom zajednicom. Medojevićeve tvrdnje je oštro demantovalo Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju iz ministarstva se kaže da u razgovorima tokom susreta sa visokim predstavnicima EU i predstavnicima država članica, nikada, pa ni tokom posljednjeg boravka u Briselu, nije pominjana tema ostavke premijera koju Medojević pominje.

Ministarstvo navodi da je prilikom svih susreta iskazana puna podrška za nastavak saradnje sa Vladom Crne Gore. Đukanović je prije desetak dana u Briselu razgovarao sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Evropski parlamentarac Jelko Kacin je u posljednjoj izjavi Dnevnim novinama ponovio nedavni stav da Crna Gora mora snažnije krenuti u borbu proitiv korupcije.

„Ključ leži u političkoj volji lidera koji moraju da omoguće tužilaštvu i istražnim organima da rade svoj posao. Potrebno je napraviti iskorak na ovom polju. Srbija je dobar primjer“, rekao je Kacin.
XS
SM
MD
LG