Dostupni linkovi

Posjeta direktora CIA Kosovu 'istorijski trenutak za odnose Kosova i SAD'


Vilijam Berns (u sredini) napušta zgradu Vlade Kosova nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, Priština, 23. avgust 2024.
Vilijam Berns (u sredini) napušta zgradu Vlade Kosova nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, Priština, 23. avgust 2024.

Posjeta direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) Sjedinjenih Država, Vilijama Bernsa (William Burns) predstavlja istorijski trenutak za odnose Kosova i SAD, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera, Aljbina (Albin) Kurtija, nakon što se sastao sa Bernsom.

"Ovime se ističe posvećenost Vlade, bezbjednosnih i obavještajnih institucija Kosova, koje predvodi Kosovska obavještajna agencija (KIA), unapređenju saradnje sa CIA-om", navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka održanog u petak, 23. avgusta.

Iz kabineta je navedeno da se "izuzetno cijeni" Bernsova posjeta Vladi Kosova, te da se radi o dokazu "snažne i stabilne veze između dvije zemlje", te "odličnoj šansi da se produbi strateška saradnja na poljima mira i bezbjednosti u regionu i šire".

Istaknuto je da se Kurti zahvalio direktoru CIA-a za podršku, te da će "američke vrijednosti povezane sa demokratijom, vladavinom prava i nepokolebljiva evroatlantska orijentacija ostati centralni stubovi demokratske vladavine na Kosovu".

Između ostalog, Kurti je informisao Bernsa o ekonomskom razvoju Kosova, te izazovima unutrašnje bezbjednosti.

Dan ranije, Berns se sastao sa predsjednicom Kosova, Vjosom Osmani, a na sastanku je bio i Petrit Ajeti, direktor KIA.

Posjeta šefa CIA-e dolazi u trenutku kada je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije (Jeffrey Hovenier) rekao da je njegova zemlja izazvana u nekoliko aspekata od strane Vlade Kosova, koju vodi Kurti.

SAD i druge zemlje međunarodne zajednice kritikovale su neke odluke i akcije koje je nedavno preduzela Kurtijeva vlada, a koje su ocijenjene kao "jednostrane" i "nekoordinisane".

Prije dolaska na Kosovo, Berns je bio u posjeti Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U Srbiji je bio 21. avgusta, iako ta posjeta nije ni potvrđena ni demantovana od strane srpskih i američkih zvaničnika.

Dan ranije je boravio u BiH, te se sastao sa državnim Predsjedništvom, šefom diplomatije i direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Berns je bivši američki ambasador u Rusiji. On je jedna od centralnih osoba u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), jer je i član njegovog predsjedničkog kabineta.

Njega je predsjednik Bajden nominovao za direktora CIA-e u januaru 2021. godine.

XS
SM
MD
LG