Dostupni linkovi

Konstituisana Skupština Grada Novog Sada


Novi Sad, ilustrativna fotografija
Novi Sad, ilustrativna fotografija

Dina Vučinić iz Srpske napredne stranke (SNS) izabrana je na konstitutivnoj sednici Skupštine Novog Sada za predsednicu Skupštine.

Vučinić je na konstitutivnoj sednici kao kandidatkinja vladajuće koalicije dobila 47 glasova, 28 listića su bili nevažeći, a tri odbornika nisu bila na sednici, prenela je agencija Beta.

Ona je do sada bila članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

Kako piše Beta, opozicioni odbornici najavli su da će glasati protiv predloga vladajuće koalicije, ali iz glasanja proizlazi a je Vučinić dobila najmanje jedan opozicioni glas, budući da vladajuća koalicija okupljena oko SNS-a ima 45 odbornika, a podržava je i jedan odbornik Saveza vojvođanskih Mađara.

U nastavku sednice trebalo bi da budu izabrani i drugi skupštinski funkcioneri. Za zamenicu predsednice predložena je Kristina Karaić, koja je na istoj funkciji bila protekle četiri godine.

Za sekretarku Skupštine predložena je Milka Vasilić, koja je do sada bila zamenica sekretara, a na tu dužnost bi trebalo da dođe Sanja Maksimović, do sada u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je pre početka sednice naveo da se o kandidatu za gradonačelnika razgovara, ali da o tome na ovoj sednici neće biti reči, budući da po Poslovniku može da se izabere u roku od 30 dana od dana konstituisanja parlamenta.

Đurić je najavio kontinuitet politike koja se vodi od 2012. godine koju je počeo tadašnji gradonačelnik, a sada premijer Srbije Miloš Vučević.

Borislav Novaković iz koalicije "Zajedno za slobodni Novi Sad" a nekadašnji gradonačelnik, rekao je da vladajuća koalicija nije pozvala opoziciju na konsultacije pred održavanje konstitutivne sednice, ali je najavio da će njegova koalicija iz tehničkih razloga nastupati u pet odborničkih klubova.

Novaković je ocenio da je Novi Sad u poslednjih 12 godina "masakriran i osakaćen" urbanistički i komunalno, te da interes vlasti "nisu bili građani, nego investitori i njihov profit".

U novom sazivu Skupštine Novog Sada koalicija predvođena SNS-om ima većinu od 45 odbornika.

Većinu od toga - 34 ima SNS, dok Socijalistička partija Srbije imaju pet odbornika, Srpska radikalna stranka dva, a po jednog odbornika imaju PUPS, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokret socijalista i Zavetnici.

Vladajuću koaliciju čini i jedan odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, manjinske stranke koja je samostalno učestvovala na izborima.

Na opoziciono strani najbrojnija grupacija je koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" koja je osvojila 21 mandat, zatim lista Pokreta "Kreni-promeni" koja ima osam odbornika, dok je lista "Heroji - Miša Bačulov" osvojila tri odbornička mesta.

Prema izveštaju sa sajta GIK-a, na izbore je izašlo 167.135 birača, što čini 49 odsto od ukupnog broja birača, a konačni rezultati su proglašeni 25. juna nakon dvonedeljnog razmatranja i odbijanja više od 60 prigovora koje je podnela opozicija.

XS
SM
MD
LG