Dostupni linkovi

Dačić: Skupština Srbije 25. novembra o zakonu o referendumu o ustavnim promenama


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, 2. juna 2021
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, 2. juna 2021

Pred poslanicima Skupštine Srbije, 25. novembra, naći će se Predlog zakona o referendumu, kako bi bio usvojen na vreme i kako bi referendum o ustavnim promenama mogao da bude zakazan za 16. januar sledeće godine, najavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Sam predlog ustavnih amandmana pred poslanicima će se naći 30. novembra, dodao je Dačić na sednici Skupštine.

Venecijanska komisija usvojila je 15. oktobra pozitivno mišljenje o Nacrtu akta o promeni Ustava Srbije i Nacrtu ustavnog zakona za njegovo provođenje, saopštilo je tog dana Ministarstvo pravde Srbije.

"Promene Ustava za koje je dobijeno pozitivno mišljenje imaju za cilj jačanje nezavisnosti sudova i samostalnosti javnih tužilaštava što će omogućiti veću pravnu sigurnost", navelo je Ministarstvo.

Kako su više puta objasnili predstavnici Evropske unije (EU), cilj promena Ustava Srbije su postizanje nezavisnog pravosuđa bez političkog uticaja i vladavina prava, koje su jedan od ključnih uslova za napredovanje u evrointegracijama i članstvo Srbije u EU.

Važeći Ustav Srbije donet je nakon dvodnevnog referenduma oktobra 2006. godine.

Već u martu 2007. godine Venecijanska komisija kritikovala je Srbiju i navela da novi Ustav "ima sva obeležja ishitrenog pisanja koje nije približno prethodnim standardima".

Naveli su da su zabrinuti zbog "preterane uloge parlamenta prilikom imenovanja u pravosuđu".

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji oktobra 2020. godine kritikovana je Srbija jer nije bilo napretka u oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG