Dostupni linkovi

Dačić kritikovao Kameronovu izjavu na Kosovu


Dačić je rekao da Kameronova izjava "zaslužuje najoštriju osudu"
Dačić je rekao da Kameronova izjava "zaslužuje najoštriju osudu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je izjava britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona (David Cameron) da će Velika Britanija pomoći Kosovu po pitanju priznanja njegove nezavisnosti "krajnje licemerna" i da "zaslužuje najoštriju osudu".

"Dok nijednom rečju nije spomenuo da Albin Kurti (premijer Kosova) i tzv. Kosovo već 11 godina odbijaju da sprovedu Briselski sporazum, koji je, između ostalih, potpisala i za njega garantovala u ime Evropske unije Britanka Ketrin Ešton (Catherine Ashton)", rekao je Dačić 4. januara za agenciju Tanjug.

Dačić je dodao da će Srbija "nastaviti da bude konstruktivan faktor u dijalogu", ali da ima pravo "da štiti svoje nacionalne i državne interese i svoj teritorijalni integritet".

"Kamerona bih pozvao da, kada se vrati u London, izađe ispred svog kabineta i pogleda mural koji prikazuje Britaniju sa saveznicima nakon Prvog svetskog rata, gde su Srbija i Belgija prikazane kao devojčice okačene uz skute Britanije kao svoje zaštitnice. Vreme je, kolega Kameron, ili da sklonite taj mural, odnosno istoriju, ili da se zamislite nad svojim izjavama", rekao je Dačić.

Britanski ministar spoljnih poslova u četvrtak je u Prištini izrazio podršku Velike Britanije Kosovu i izjavio da će pomoći Kosovu po pitanju priznanja njegove nezavisnosti.

"Mi smo veliki pobornici nezavisnosti, suvereniteta i prava Kosova da ga drugi priznaju kao celovitu, suverenu zemlju i člana porodice naroda", rekao je Kameron.

Kameron se na Kosovu sastao sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom (Gervalla), premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

On je rekao da je na Kosovu prošle godine bilo 600 britanskih vojnika u okviru misije Kfora.

Velika Britanija takođe obučava pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG