Dostupni linkovi

Kameron u Prištini istakao važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu


Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron na konferenciji za novinare s ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom, Priština, 4. januar 2024.
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron na konferenciji za novinare s ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom, Priština, 4. januar 2024.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) u četvrtak je u Prištini izrazio podršku Velike Britanije Kosovu i izjavio da će pomoći Kosovu po pitanju priznanja njegove nezavisnosti.

Kameron je na konferenciji za novinare s ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom (Gervalla) istakao značaj mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Živimo u svetu velike neizvesnosti, velike nestabilnosti, svetu velikih sukoba i to je vreme kada zemlje poput Britanije treba da podrže naše prijatelje, blisko sarađuju na našim važnim savezima i ulažu u oblasti koje su bile nestabilne, ali sada pokazuju velike znake stabilnosti i napretka. I zato smo mi ovde i zato želimo da nastavimo da sarađujemo s vama", rekao je on.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Kosova, Dejvid Kameron i Donika Gervala, 4. januar 2024.
Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Kosova, Dejvid Kameron i Donika Gervala, 4. januar 2024.

Kameron se na Kosovu sastao i s predsednicom Vjosom Osmani, kao i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin).

Šef britanske diplomatije je rekao i da će njegova zemlja pomoći Kosovu po pitanju priznanja.

"Mi smo veliki pobornici nezavisnosti, suvereniteta i prava Kosova da ga drugi priznaju kao celovitu, suverenu zemlju i člana porodice naroda", rekao je Kameron.

On je rekao da je na Kosovu prošle godine bilo 600 britanskih vojnika u okviru misije Kfora.

Velika Britanija takođe obučava pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga.

Šefica kosovske diplomatije Donika Gervala rekla je da je upoznala Kamerona s izazovima s kojima se Kosovo suočilo prošle godine, pominjući Banjsku kod Zvečana gde je 24. septembra u napadu naoružane grupe Srba ubijen kosovski policajac, posle čega su ubijena i tri napadača.

"Stari recepti pre napada Rusije na Ukrajinu za rešavanje izazova i sukoba više ne funkcionišu. Zapad je bio uspešan kada je imao jasan i odlučan stav. Zapad je bio politički i ekonomski jak kada je delovao odlučno i zasnovano na svojim nepokolebljivim principima pred agresivnom Moskvom, a ne sa slabim i neprincipijelnim kompromisima", rekla je Gervala.

Ona je zahvalila Kameronu na kontinuiranoj podršci koju Velika Britanija pruža Kosovu u različitim oblastima.

Velika Britanija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala suvereno Kosovo 18. februara 2008. godine, dan pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

XS
SM
MD
LG