Dostupni linkovi

Ukrajinski zvaničnik kritikuje Crveni krst zbog tvrdnji o posjetama zatvorenicima


Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmytro Lubinets u Kijevu, 25. januara 2024.
Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmytro Lubinets u Kijevu, 25. januara 2024.

Ukrajinski parlamentarni povjerenik za ljudska prava rekao je da je "velika većina" ukrajinskih zatvorenika koji su vraćeni u zemlju u razmjeni s Rusijom rekla da nisu komunicirali s predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) dok su bili zatočeni.

"Želim naglasiti da sam, razgovarajući s našim braniteljima koji su vraćeni iz neprijateljskog zarobljeništva, saznao da velika većina njih nije vidjela niti komunicirala s predstavnicima ICRC-a cijelo vrijeme zatočeništva", rekao je ombudsman Dmytro Lubinets za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa 20. srpnja.

Lubinets je reagirao na nedavne komentare šefa ruskog izaslanstva ICRC-a Borisa Michela, koji je ruskim medijima rekao da je osoblje ICRC-a posjetilo "3.100 zatvorenika u Rusiji i Ukrajini".

Michel nije precizirao koliko je posjeta obavljeno u svakoj zemlji, dodao je Lubinets.

"Razlog tome je što su gotovo svi posjeti u ovom broju bili ruskim ratnim zarobljenicima koje drži Ukrajina, jer se naša zemlja čvrsto pridržava zahtjeva Ženevskih konvencija", rekao je.

Lubinets je kritizirao ICRC jer je pozvao "obje strane" da omoguće pristup zatvorenicima bez priznavanja ruske "prakse da ne dopušta radnicima ICRC-a pristup mjestima gdje se drže ukrajinski branitelji".

Pozvao je ICRC da "radi s istinitim brojevima" kako ne bi obmanuo javnost ili rodbinu ukrajinskih zatvorenika.

U komentarima koje je citirala ruska državna novinska agencija RIA Novosti, Michel je rekao da je bio uključen u "produktivan dijalog" s ruskim dužnosnicima u vezi s posjetima zatvorenicima.

Dana 17. srpnja oko 95 ukrajinskih zatvorenika oslobođeno je u posljednjoj razmjeni s Rusijom. To je bila 54. razmjena otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., što je rezultiralo oslobađanjem 3.405 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Ukrajinski tužitelji otvorili su više od 450 kaznenih slučajeva zbog sumnje u zlostavljanje ukrajinskih zatvorenika od strane Rusije.

XS
SM
MD
LG