Dostupni linkovi

Amfilohije protiv crnogorskog jezika


Amfilohije Radović, 6. januar 2011
Amfilohije Radović, 6. januar 2011
U odnosu na prethodna obraćanja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija za pravoslavnu novu godinu, ovoga puta oštra kritika i osuda je usmjerena na korišćenje latinice u Crnoj Gori i crnogorskog jezika.

Mitropolit Amfilohije se poigravao sa prezimenom jednog od autora gramatike crnogorskog jezika Adnana Čirgića, nazvao crnogorski jezik izmišljenim i osudio one koji ga koriste

,,Neki kažu da promijenimo svoj jezik a da uvedemo neki novi jezik, nepostojeći u istoriji, kojim niko nikada nije govorio u Crnoj Gori. Ali samo da znamo da se time ne obnavlja duša Crne Gore. Mi kao narod znamo koje je naše
"Neki misle da je to novina da se ulazi u Evropu sa ,,čirgilicom,,. Čirgilicia i ćirilica nijesu iste azbuke i nijesu to dva ista naroda", rekao je uz ostalo mitropolit.
pismo i koja je naša azbuka. Ćirilovo pismo – Ćirilova azbuka a sada neki misle da je to novina da se ulazi u Evropu sa ,,čirgilicom,,. Čirgilicia i ćirilica nijesu iste azbuke i nijesu to dva ista naroda koji mijenjaju svoje pamćenje, svoju dušu, svoju savjest"
, rekao je mitropolit.

Crnogorski jezik je ustavna kategorija kao i ostali jezici koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

U petak nismo mogli da dođemo do sagovornika iz vladajuće koalicije koji su usvojili Ustav Crne Gore sa odredbom o jeziku kako bi prokomentarisao kvalifikacije koje je na račun službenog jezika iznio mitropolit.

Pravoslavna džamahirija


Adnan Čirgić, izvršni direktor Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje, takođe nije htio da polemiše o istupu mitroplita Amfilohija, ali je za naš radio ukazao da je to pitanje za državne organe.

"Ne bih želio da polemišem sa ljudima koji su izvan struke. Ne osjećam se ni pozvanim ni prozvanim da na to odgovorim. Mislim da postoje nadležne državne službe i institucije koje bi trebalo da daju odgovor na to. Tu nije prozvan Adnan Čirgić nego je prozvano nešto što je država definisala Ustavom. Kao čovjek iz struke mogu samo da kažem da ta azbuka slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija koju gospodin Amfilohije predlaže umjesto tzv čirgilice ima čak 10-ak slova više u odnosu na savremenu crnogorsku azbuku"
, kaže Čirgić.

Milenko Perović
Profesor Milenko Perović, predsjednik ekspertske komisije za standardizaciju crnogorskog jezika, je ocjenio da je mitropolit Amfilohije izvrijeđao kako Adnana Čirgića, crnogorsku naciju i državu što je za osudu.

"Amfilohijevo nervozno reagovanje ja vidim kao, prije svega, izraz duboke nervoze čovjeka koji shvata da njegovo političko djelovanje u posljednjih 20 godina u Crnoj Gori polako propada. Nije od Crne Gore napravio fundamentalističku pravoslavnu džamahiriju. Naprotiv, Crna Gora je pred vratima Evrope"
, navodi Perović.

Komentarišući izostanak reakcije države zbog mitropolitovog negiranja ustavne kategorije koja se odnosi na službeni jezik, profesor Perović smatra da država ipak reaguje i indirektno mu permanentno odgovara na način što radi na čitavom nizu identitetskih pitanja u Crnoj Gori.

"Mislim da je moguće na drugačiji načn posmatrati to nereagovanje kao izraz malo dubljeg političkog senzibiliteta i političke mudrosti koja počinje da pokreće političku nomenklaturu Crne Gore koja, radeći na čitavom nizu identitetskih pitanja, zapravo indirektno i permanentno odgovara onome što predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori čini jer mu faktički vladajuća politička nomenklatura puštajući ga da po trgovima priča šta mu padne na pamet suštinski mu sužava prostor"
, zaključuje Perović.
XS
SM
MD
LG