Dostupni linkovi

Crnogorska crkva prijavila vlasti: Ostrog nezakonito dat Srpskoj crkvi


Ostrog
Ostrog

Podatak da je Manastir Ostrog nakon referenduma o nezavisnosti upisan na Mitropoliju Srpske pravoslavne crkve (SPC), kako tvrde u Crnogorskoj crkvi (CPC), dokazuje da je ova svetinja uz, prećutnu saglasnost državnih organa, postao teritorija druge države u Crnoj Gori...

Crnogorska pravoslavna crkva podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nepoznatih službenih lica u Upravi za nekretnine iz Danilovgrada, jer su, kako tvrde, suprotnu Zakonu o državnom premjeru Manastir Ostrog upisali na imovinu Mitropolije Srpske pravoslavne crkve.

Potpredsjednik Savjeta CPC Stevo Vučinić kaže da je „poslije referenduma suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru Donji i Gornji manastir Ostrog površine 3.202 m² stambenog prostora i 1.217.721 m² njegovih livada, šuma i pašnjka prepisano je na cetinjsku filijalu Beogradske patrijaršije".

"Međutim", pojašnjava Vučinić, "u dva posjedovna lista od kojih je jedan Međeđa posjedovni list 181, upisan je Manastir Ostrog kao pravno lice 23. marta 2005. godine i naravno, tamo je bilo 17,35 hiljada metara kvadratnih livada i nešto".

"Dakle, u oba posjedovna lista Manastir Ostrog je pravno lice sa svojim matičnim brojem, dakle on je u vlasništvu ili opštine Danilovgrad ili države. A ovaj u posjedovnom listu 53, u istoj toj Opštini, cetinjskoj filijali je prepisano“, tvrdi Stevo Vučinić.

Da se Manastir Ostrog vodi na Mitropoliju Srpske pravoslavne crkve potvrdio je i advokat Vojislav Đurišić, član Pravnog savjeta Mitropilije SPC, koji je obrazložio:

„Gledano sa starne vjernika - Manastir Ostrog je svetinja, gledano sa strane države - manastir Ostrog je kulturno dobro i kao takav je zakonom zaštićen. U katastru nepokretnosti Mitropolija crnogorsko primorska je upisana kao vlasnik 1/1. Takođe je u katastru nepokretnosti zabilježeno i Rešenje Zavoda za zaštitu spomenika u Cetinju od 1.novembra iz 1967. godine da je objekat pod zaštitom kao spomenik kulture“, objašnjava Đurišić.

Katastar: Sve po zakonu

Na pitanje da li vjeruje da je neki činovnik katastra mogao „na svoju ruku, a bez bez znanja i odluka na višem nivou“ upisati Manastir Ostrog i njegovu imovinu Stevo Vučinić odgovara:

„Na pitanje da li su to radila lica – jesu, jer postoji jedna, da kažemo, nemušta vrsta zavjere na nivou cijele Crne Gore u koju niko ne želi da se miješa po pitanju te imovine. Naprotiv, svi bez ikakvoga zazora upisuju, prepisuju i dosuđuju tu imovinu na račun Srpske pravoslavne crkve - filijale na Cetinju. Za to nijesu potrebna nikakava naređenja, a državni vrh, uključujući i naravno administraciju sudsku, skupštinsku i svaku drugu stoji na stranu upravo SPC koja radi to što radi u Crnoj Gori“, tvrdi Vučinić.

Da li je neko postupao suprotnu zakonu u danilovgradskom katastru provjeravali smo u držanoj Upravi za nekretnine. Direktor Dragan Kovačević kaže da „dok ne provjeri sve informacije ne može odgovoriti na to pitanje“, ali da će od područne jedinice Danilovgrad tokom dana tražiti dokumenta o „upisu manastira Ostrog“ u zemljišne knjige. On tvrdi da u „katastru postoje podaci ko je, kada i na koji način izvršio upis“. A ako je neko prekršio zakon taj treba da odgovara - poručuje Kovačević.

„Katastar postupa u skladu sa Zakonom o državnom premjeru i katastru nepokretnosti i donosi rešenje u skladu sa tim zakonom, a opet kažem, na osnovu nekog valjanog pravnog dokumenta za upis. Sve ostalo je znači, mimo toga neko napravio ako je, pod zanacima navoda opet kažem - napravio ali neću da prejudiciram. Na kraju krajeva, sačekaćemo odluku tužilaštva jer oni će vjerovatno pokrenuti taj istražni postupak u kojem će se utvrditi da li je to tačno i ako jeste takva lica će morati da odgovaraju", kazao je Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine Crne Gore.

Pored pitanja da li je neko u katastru prekršio zakon nameće se još jedno pitanje. Naime, ako je manastir Ostrog vlasništvo Mitropolije SPCali je "i kulturno dobro“ države Crne Gore, pa se postavlja pitanje: da li se tu prepliću nadležnosti SPC i Zavoda za spomenike kulture i ko ima pravo upravljanja manastirskim kompleksom? Odgovarajući na ova pitanja Stevo Vučinić kaže:

„Nakon 2006. godine nezakonito i protivustavno državna teritorija površine 1,2 km2 upisana je nezakonito na Beogradsku patrijaršiju, odnosno Srpsku crkvu. Sa tim upravlja ona. Unutar Ostroga čak je zavedena takav odnos da je to postala eksteritorija unutar crnogorske državne teritorije sa kojim se država ne pita i oni ne dozvoljavaju i država nema snage i moći da uđe u taj manastir. Niti da po bilo kom osnovu izvrši čak ni običnu inspekciju finansijsku“, smatra Stevo Vučinić.

XS
SM
MD
LG