Dostupni linkovi

Nesuglasice sa Srbijom zbog 'bagatelnih' kriminalaca


Zatvor u Spužu, ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Zatvor u Spužu, ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Ministri pravde Crne Gore i Hrvatske, Miraš Radović i Dražen Bošnjaković, parafirali su u petak u Zagrebu ugovor o izručenju državljana dvije zemlje za djela organizovanog kriminala i korupcije.

Crnogorska Vlada u četvrtak je usvojila Osnovu za vođenje pregovora i zaključenje ugovora o pravosudnoj saradnji sa Hrvatskom i Osnovu za vođenje pregovora i zaključenje Ugovora o izmjenama Ugovora o izručenju sa Srbijom.

Kako su objasnili iz Ministarstva, sa Hrvatskom će se pregovarati o tri ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći. To su ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, ugovor o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima i ugovor o izručenju.

Dok su Podgorica i Zagreb našli prihvatljivo zajedničko rješenje za izručenje sopstvenih državljana u krivičnom postupku, pregovori Crne Gore i Srbije traju jer ima određenih neslaganja.

Kamen spoticanja, kako je objasnio crnogorski ministar pravde Miraš Radović, je što Beograd insisitira da se ugovorom o izručenju obuhvate djela za koja je zaprijećena kazna do tri godine zatvora, što je za Podgoricu neprihvatljivo.

„Na prvi pogled može se reći da je to rješenje u značajnom dijelu neprihvatljivo zbog toga što značajan broj krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine pripada tzv. bagatelnom kriminalitetu i za ta krivična djela u najvećem broju slučajeva ne izriče se kazna zatvora već uslovna osuda ili novčana kazna. Ali sve će to biti stvar pregovora između dvije države“
, kaže Radović.

Uštede u troškovima postupka


Komentarišući sporenje između Beograda i Podgorice, predsjednik Adovkatske komore Crne Gore Zdravko Begović kaže da može samo da naslućuje razloge zbog kojih je za Crnu Goru srpski prijedlog neprihvatljiv.

„Ja sam u dnevnoj štampi pročitao da je ministar pravde Crne Gore gospodin Radović istakao da je neprihvatljivo izručenje državljana za tzv. bagatelna krivična djela. Naime, radi se o krivičnim djelima za koja je zaprijećena kazna do tri godine zatvora, i to su otprilike krivična djela manje društvene opasnosti. U svojoj izjavi gospodin Radović nije naveo razloge zbog čega to tako tvrdi, ali mišljenja sam da je glavni razlog za tako nešto činjenica da su razlozi tzv. ekonomičnosti“
, navodi Begović.
"Svako krivično djelo podliježe krivičnoj odgovornosti, bez obzira bilo bagatelno ili nebagatelno, kako ga oni nazivaju. To je prosto jedan pravni aksiom u krivičnom pravu. ", kaže profesor Blagota Mitrić.


RSE
: Kada kažete da bi razlog eventualno mogao biti ekonomičnost, na šta konkretno mislite?

Begović
: Mislim na transfere tih lica iz jedne države u drugu i troškove vođenja postupaka u vezi obavljanja tog transfera - inače ne vidim neki drugi razlog zbog čega se i ta krivična djela ne bi definisala ovim ugovorom.

Osvrćući se na stav Podgorice oko ugovora o izručenju, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Blagota Mitrić kaže:

„S jedne strane, svako krivično djelo podliježe krivičnoj odgovornosti, bez obzira bilo bagatelno ili nebagatelno, kako ga oni nazivaju. To je prosto jedan pravni aksiom u krivičnom pravu. S druge strane, Podgorica ima pravni adut u činjenici da oni taj sporazum i sa Hrvatskom i sa Srbijom rade u skladu sa Evropskom konvencijom o izručenjima. A sa treće strane, po mom ličnom sudu, svoj najveći adut oni imaju u činjenci da oni hoće istovjetan sporazum i sa Hrvatskom i sa Srbijom. To se u pravu zove kodifikacija međunarodnih pravnih normi kad se na istovjetan način regulišu određena pitanja između više država. Meni jedino smeta taj izraz bagatelan, a to su ti izrazi koji ne utiču na značaj i na suštinu pitanja.“


Zdravko Begović smatra da i Boegrad ima argumente za rješenje koje predlaže:

„Postoji jedna vrlo opravdana bojazan da su za ta krivična djela otprilike predviđene relativno blaže kazne zatvora i ta krivična djela relativno brzo i zastarijevaju, pa će postojati mogućnost da usljed neizručenja takvih lica, ta lica nikad ne stupe na izdržavanje kazne zatvora.“

Radne grupe Crne Gore i Srbije su sredinom jula počele pregovore o sporazumu o izručenju svojih državljana. Tim pregovorima su prethodila višemjesečna prepucavanja dva ministarstva i drugih institucija oko neizručenja više osoba koje su u Crnoj Gori i Srbiji optuženi za organizovani kriminal i ratne zločine, a međusobne optužbe su eskalirale nakon aktuelizovanja slučaja Šarić.

*****
Možda bi vas mogao zanimati i tekst
Srbija i Hrvatska potpisale Sporazum o ekstradiciji
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG