Dostupni linkovi

Budva čvorište milionskih interesa


Radovi na Zavali, juni 2010, foto: Savo Prelević
Radovi na Zavali, juni 2010, foto: Savo Prelević
Najpoznatiji slučaj legalizacije divlje gradnje na Zavali, preispitivanje osnivanja Budva Holdinga i Adriatik Holdinga, na koje je sa opštinske imovine prenesen kapital u iznosu od oko 250 miliona EUR, i najnovija krivična prijava zbog protivzakonitog posredovanja u izdavanju građevinske dozvole - samo su neki od primjera negativnog publiciteta koji Budva ima poslednjih godina kao stjecište ideja o milionskim građevinskim projektima.

A njih je najčešće pratilo kršenje urbanističkih zakona i ćutanje, kako lokalne, tako i državne vlasti.

Kao najveće gradilište u CG, Budva je poslednjih godina bila čvorište milionskih interesa koji su se utrkivali u betoniranju prostora.

Najviše negativnog publiciteta Budvanskoj vlasti je donijela Zavala, propao projekat zajedničke izgradnje sa Rusima. Betonirani rt već dvije godine prazan zjapi nad Budvom jer je ruski investitor bankrotirao i sada ga zbog dugova tuze izvođači radova i kupci nekretnina.

"Nećemo više da se igramo u Crnoj Gori", rekao je predstavnik Miraksa Vječeslav Lejbman prije nego je napustio Crnu Goru ostavljajući milionske dugove i nezavršeni posao.

A da je cijeli posao ličio na igru, potvrđuju riječi obrađivača urbanističkih planova koji su planirali sporije nego što se ilegalno gradilo na Zavali:

"Ipak je ta procedura u ministarstvu trajala dovoljno dugo da se na terenu izgradi mnogo veći broj objekata nego što je bio na početku našeg rada. Postavljeni su određeni objekti u našem planu. U međuvremenu, do izrade prijedloga plana na terenu su se stalno gradili objekti i dešavale su se promjene koje jednostavno ne moguće stići kroz papire dok traje ta procedura."

Krivične prijave


Zbog nelegalnosti u projektu Zavala, MANS je aprila 2008. podnio krivičnu prijavu protiv Svetozara Marovića, Dragana Marovića i Vječeslava Lajbmana.

Svetozar Marović
Nedavno je MANS objavio i da je za kredit od 20 miliona Zavala invest, u vrijeme kada je jedan od njenih vlasnika bio Svetozar Marović, pod hipoteku stavila 6.500 kvadrata državne zemlje na koju je imala pravo korišćenja, ali ne i vlasništva.

Prije par sedmica pitali smo dojučerašnjeg potpredsjednika Vlade Svetozara Marovića da li očekuje da se nakon dvije godine okonča ovaj slučaj.

"Znači, kada dođem na red oni će reći da li sam kriv ili ne. Ja znam da sam nevin. Ali znate kako neki put vam je potrebna potvrda da ste pametni jer vam to traže za vozačku dozvolu jer vam inače neće dati vozačku dozvolu ako ne vide da ste zdravstveno sposobni da vozite. Pa, neki put vam trebaju papiri ali meni ne trebaju. Ja znam da sam čist", tvrdio je Marović.

Nije Zavala jedini slučaj koji je teg oko vrata budvanskoj vlasti – među inicijativama koje je MANS podnijela u protekle dvije godine protiv budvanskih čelnika je ona o preispitivanje zakonitosti osnivanja preduzeća “Budva holding” i “Adriatic holding”, čiji je kapital prenijet sa opštinskog u iznosu od oko 250 miliona EUR, a čiji je posao “valorizacija opštinske imovine”.

Nedavno je protiv predsjednika Opštine i njegovih potpredsjednika Lazara Rađenovića i Milenka Medigovića podnesena krivična prijava i zbog sumnje da su protivzakonito posredovali u izdavanju građevinske dozvole za jednu četvrorospratnicu u Bečićima.

Predsjedik Opštine Rajko Kuljača nam je tim povodom izjavio kako je dozvola postojala samo jedan dan, prije nego je poništena.

"Ta dozvola je zaista potpisana od nas koji smo bili u tom momentu pošto sekretar toga dana nije bio tu u Budvi već sjutradan glavni admisnistartor u opštini Budva je poništio tu građevinsku dozvolu . Nijesmo imali nikakvu namjeru nikoga da oštetimo a još manje da nekome osporimo protiv pravnu imovinsku korist"
, rekao je Kuljača.
XS
SM
MD
LG