Dostupni linkovi

Odgođeno suđenje optuženom za zločine na Kosovu


Vlado Zmajević
Vlado Zmajević

Suđenje Nikšićaninu Vladu Zmajeviću, optuženom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine, odgođeno je jer se svjedoci Danijel Čolić, Željko Đurić i Goran Kostelnik nisu pojavili pred sudom.

Zmajeviću (47) se na teret stavlja sedam žrtava, dok su optužnicom obuhvaćena četiri ubistva civila u selu Žegra kod Gnjilana.

Advokat optuženog Zmajevića, Slavomir Božović, ocijenio je da svjedoci koje je sud pozvao, ne mogu da budu uključeni u ovaj postupak u tom svojstvu jer im se za isto sudi u Beogradu, za šta on ima dokaz u spisima predmeta u kojima je navedeno da se njima za isto krivično djelo u istom slučaju sudi odvojeno, odlukom od 2015. godine, a Zmajević je tada upućen Crnoj Gori.

Tužilac Lidija Vukčević je saopštila da su oni dobili informaciju od Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu da je postupak protiv pomenutih osoba obustavljen pred sudom u Vršcu.

Sudija Jović je, međutim, zatražio da od nadležnih organa Srbije bude dobijena i zvanična odluka suda u tom slučaju.

Tim povodom je nakon završetka današnjeg ročišta reagovao advokat optuženog Zmajevića, Slavomir Božović.

"Potrebna je pravosnažna sudska odluka da je neko oslobođen od krivične odgovornosti, odnosno da je prema njemu obustavljen postupak. Tek nakon toga, ako je učesnik istog događaja, a u konkretnom slučaju jeste, to lice se može koristiti kao svjedok u ovom postupku pred ovim sudom protiv Zmajević Vlada. U konačnom, i sud je to tako prihvatio bez obzira na tvrdnje tužioca da oni imaju neko obavještenje o tome. Ipak se ta činjenica na pouzdan način mora provjeriti", rekao je Božović.

Pravosnažna sudska odluka je potrebna: Božović
Pravosnažna sudska odluka je potrebna: Božović

Vlado Zmajević je 14. septembra, na prvom ročištu u podgoričkom Višem sudu negirao da je 30. marta 1999. godine kao dobrovoljac učestvovao u ubistvu četiri civila albanske nacionalnosti u selu Žegra.

Zmajević je izjavio da nije kriv ni za ubistva, kao ni za pljačkanje koji mu se stavljaju na teret.

Prema optužnici, Zmajević je za vrijeme oružanih sukoba vojne organizacije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ), kršeći pravila međunarodnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik pješadijaskog bataljona VJ prema licima albanske nacionalnosti postupao nečovječno, ubijao civile i pljačkao njihovu imovinu.

Zmajević i u evidenciji Haškog tribunala

U rješenju istražnog sudi­je od 10.7.1999. godine jasno piše da je Zmajević priznao da je počinio četiri ubistva opisujući način izvršenja.

On je navodno naredio nepoznatom vozaču kamiona koji je prevozio njega i još jednog vojnika sa karaule da se zaustavi, jer je pored puta vidio čobanina. Pitao ga je ko je i odakle je, a kada mu je ovaj odgovorio na albanskom jeziku, Zmajević je u njega ispalio tri hica iz automatske puške i ubio ga, sumnja tužilaštvo.

Istog dana je od drugog vojnika tražio da ga sa karaule preveze u selo Žegra da bi počinio još ubistava u dvorištu kuće porodice Haziri. Tužilaštvo sumnja da je na pragu kuće ubio dva brata Miljazima i Ćazima iz automatske puške. Potom je navodno ušao u kuću i ubio Ćazimovu suprugu Ćamilju. Nju je udarao nožem po glavi i nakon toga u nju ispalio rafal iz automatske puške.

Kao razlog za prva dva ubistva navodi strah za sopstvenu bezbjednost, a kao motiv ubistva žene Zmajević je tada naveo da ga je isprovocirala pljuvanjem i uvredama. Zmajević je navodno i u drugoj svojoj izjavi ponovio da "nije ubio nijednog osim to četvoro civila, ali da ništa iz njihove kuće nije ukrao".

Ipak, on je na prvom ročištu u Višem sudu u Podgorici negirao takve navode, ističući da nikada tako nešto nije potpisao. Zmajević je tada odbijao da odgovara na pitanja tužiteljke Lidije Vukčević.

Inače, ime Vlada Zmajevića pominje se u evidenciji Haškog tribunala, a u vezi sa suđenjima srbijanskom policijskom generalu Sretenu Lukiću i generalu VJ Nebojši Pavkoviću.

Svjedoci odbrane su u oba slučaja tvrdili da je Zmajević bio odgovoran za ubistva u selu Žegra.

Prema podacima Haškog suda, Zmajević je bio pripadnik 175. motorizovane brigade VJ.

Suđenje Vladu Zmajeviću biće nastavljeno 27. i 28. novembra u devet sati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG