Dostupni linkovi

Koliko je stranih državljana po popisu, a koliko ih živi u Crnoj Gori


Mapa Crne Gore i regije, ilustracija
Mapa Crne Gore i regije, ilustracija

Broj stanovnika Crne Gore minimalno se uvećao tokom poslednje decenije.

Dupliran broj stranaca

Na popisu 2011. u Crnoj Gori je bilo nešto preko 28.000 stranih državljana, odnosno 5 posto od ukupnog broja stanovnika.

Najviše ih je bilo u Budvi, Tivtu i Herceg Novom.

Najveći broj njih, 56 posto imali su državljanstvo Srbije, zatim Bosne i Hercegovine 18 odsto, Hrvatske pet i tako dalje.

Popis stanovništva u Crnoj Gori, objavljen sredinom oktobra, pokazao je da je u odnosu na popis iz 2011. taj broj uvećan za svega 0,6 odsto.

Istovremeno, popis je detektovao veliki broj stranaca - deset posto je "crnogorskih građana" sa stranim pasošem, uz one koje uz strano imaju i crnogorsko državljanstvo.

Ovo upućuje i da je Crnu Goru napustio značajan broj njenih državljana koje su, u popisnim brojkama, "zamijenili" stranci.

Od 623.633 stanovnika Crne Gore, po popisu 46.878 je stranih državljana.

A da je stranaca u Crnoj Gori duplo više od tog broja ukazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) iz septembra 2024. koji su dostavljeni Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Na upit RSE otkud ovolika razlika, iz Uprave za statistiku (MONSTAT) navode da je popis evidentirao samo one strane državljane koji borave u Crnoj Gori "duže od godine sa namjerom, što je definicija uobičajenog mjesta boravka".

Najviše stranih državljana živi u Podgorici i primorskim gradovima.

O tome svjedoče brojni ugostiteljski objekti i firme stranih vlasnika, škole za djecu stranaca. Primorje osim tople klime nudi i veće šanse za zaposlenje posebno tokom ljetnje sezone.

Prema podacima Popisa, od 46.878 onih koji imaju strano državljanstvo, najviše je Rusa i Srba.

Iz te dvije zemlje dolazi više od polovine stranaca u Crnoj Gori.

Po nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, na nivou Crne Gore su Rusi po brojnosti na petom mjestu.

Rusi su nakon obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. počeli masovnije da kupuju nekretnine, a u velikom broju su došli u Crnu Goru i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.godine.

U Crnoj Gori je od rata izbjegao i veliki broj Ukrajinaca, ali se značaj broj njih vratio ili otišao dalje u EU.

Broj stranaca duplo veći od popisanog

Prema popisu u Crnoj Gori živi 46.878 stranih državljana, a prema podacima MUP iz septembra 2024. odobreni boravak ima duplo više, 97.189 .

Takođe, prema popisu je u Crnoj Gori 13.550 Rusa, dok zvanični podaci MUP ukazuju da ih je 10.ooo više - 23.330.

Uz to preko hiljadu je onih čiji zahtjevi su još u proceduri, naveo je MUP.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa kako objašnjavaju ovako različite brojke, iz Uprave za statistiku - MONSTAT su kazali to što neko ima dozvolu boravka ne znači nužno da je u Crnoj Gori i da mu je tu mjesto uobičajenog boravka.

"Analizom podataka dobijenih iz MUP-a i upoređivanjem sa popisanim strancima, utvrđeno je da dozvole boravka (privremene ili stalne), a ujedno i popisom utvrđen boravak u Crnoj Gori duži od godine sa namjerom, što je definicija uobičajenog mjesta boravka, ima 46 878 stranaca", navodi se u odgovoru MONSTAT-a.

U rubrici o maternjem jeziku, 14.731 osoba se izjasnilo da im je to ruski, i po tome su na petom mjestu u Crnoj Gori iza onih koji govore srpski, crnogorski, bosanski i albanski.

Zanimljivo da je veći broj onih koji govore ruski od onih koji se tako nacionalno izjašnjavaju.

Više od polovine stranaca su se na upit o vjeri izjasnili kao pravoslavci, što je očekivano s obzirom da je najveći broj Rusa, Srba, Ukrajinaca iz država u kojima je većinska vjera pravoslavna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG