Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 41,1 odsto Crnogoraca i 32,9 odsto Srba, pokazao popis


Prezentacija rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori 15. oktobra 2024.
Prezentacija rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori 15. oktobra 2024.

U Crnoj Gori se 41,1 odsto građana izjašnjava kao Crnogorci, a 32,9 odsto kao Srbi, rezultati su popisa stanovništva koje je 15. oktobra saopštila Uprava za statistiku MONSTAT.

Na prethodnom, koji je održan 2011, u Crnoj Gori je bilo 45 odsto Crnogoraca i oko 29 odsto Srba.

Osim onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ili kao Srbi, posljednji popis pokazuje da 9,45 odsto crnogorskog stanovništva čine Bošnjaci, 4,97 Albanci, 2 odsto Rusi i 1,6 odsto Muslimani.

Na ovo pitanje nije željelo da se izjasni oko 2,9 odsto stanovništva.

U Crnoj Gori inače živi 623.633 stanovnika, što je za 0,6 odsto više nego 2011.

Rezultati o nacionalnom, vjerskom i jezičkom izjašnjavanju saopšteni su deset mjeseci nakon što je decembra prošle godine održan popis.

Na pitanje kojim jezikom govore, 36,2 odsto stanovnika je odgovorilo da je to crnogorski dok je 43,5 odsto odgovorilo da je to srpski.

Na pitanje o maternjem jeziku, na prethodnom popisu 36,9 odsto građana je kazalo da je to crnogorski, a 42,9 da je to srpski. Sada je to 34,5 odsto za crnogorski, 43,2 odsto za srpski.

Prema vjeroispovijesti, građani Crne Gore se dijele na pravoslavce - 71,1 odsto, muslimane - 20 odsto i katolike 3,2 posto.

Na prethodnom popisu je pravoslavaca bilo 72 odsto, muslimana 19 odsto a katolika 3,4 odsto.

Političko prije nego statističko pitanje

Inače, popis je statističko pitanje i putokaz za izvršnu vlast na koji način da vodi određene politike, posebno demografsku i ekonomsku.

Umjesto statističke kategorije popisa, pitanja nacionalnosti i jezika jedno su od gorućih političkih sporenja u Crnoj Gori i, prema ranijoj ocjeni Digitalnog forenzičkog centra, zloupotrebljava se u političke svrhe.

I dok je u Crnoj Gori popisivanje nacije, jezika i vjere dio upitnika koji ima najveću političku važnost, te podatke ne prikuplja većina zemalja Evropske unije niti Sjedinjene Američke Države.

Beograd u kampanji uoči popisa u Crnoj Gori

Redovan popis je inače trebalo da bude sproveden 2021. ali je prvo odgođen zbog pandemije korona virusa.

Nakon toga je više puta odlagan zbog nepovjerenja opozicije u taj proces, zbog sumnji da bi podaci mogli biti falsifikovani, posebno u dijelu nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja.

Tako je opoziciona Demokratska partija socijalista više puta poručila da je stvarni cilj popisa projektovani etnički inženjering u cilju povećanja broja Srba u Crnoj Gori a smanjenje Crnogoraca.

Prosrpske i proruske snage i mediji mjesecima su vodile kampanju, pozivajući građane da se izjasne kao Srbi.

U kampanju se uključio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, koji je pozvao građane da se identifikuju kao pripadnici srpskog naroda i vjernici SPC koji govore srpskim jezikom.

Poglavari SPC negiraju crnogorsku naciju, svrstavajući je u dio srpskog korpusa.

U to vrijeme i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je potencirao važnost popisa zbog utvrđivanja broja Srba u Crnoj Gori.

Zbog nepovjerenja dijela javnosti u popis, za građane je ranije ovog mjeseca organizovana mogućnost da putem aplikacije provjere da li su podaci o nacionalnosti, vjeri i jeziku koje su saopštili na popisu tačno unijeti.

Aplikacija je izrađena na inicijativu opozicije.

Ovu mogućnost je za nedjelju dana iskoristilo više od 20.500 građana.

Iz MONSTAT-a su saopštili da građani nisu prijavili nijednu nepravilnost kada je u pitanju tačnost ličnih podataka.

XS
SM
MD
LG