Dostupni linkovi

Crna Gora nije tražila pomoć od NATO za gašenje požara


Pipadnik Vojske Crne Gore učestvuje u gašenju požara u blizini Podgorice, 31. jul
Pipadnik Vojske Crne Gore učestvuje u gašenju požara u blizini Podgorice, 31. jul

Iako se i ove godine suočava sa brojnim požarima, Crna Gora nije tražila pomoć NATO-a, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz sjedišta Alijanse u Briselu.

NATO ima Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), kao mehanizam za reagovanje na civilne vanredne situacije, kao što su prirodne katastrofe, naveli su iz Brisela.

"Od crnogorskih vlasti do danas nismo dobili nikakav zahtjev za pomoć. Upućujemo vas na njih za svaki dalji komentar", odgovoreno je iz NATO.

U gašenju požara učestvuju helikopteri BELL 412
U gašenju požara učestvuju helikopteri BELL 412

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su za RSE kazali da nije bilo potrebe za traženjem međunarodne pomoći.

"Bez obzira na različita mišljenja, ovogodišnji požari koji su zadesili Crnu Goru nijesu bili takvog inteziteta da lokalne uprave i nacionalni nivo nijesu mogli pružiti adekvatan odgovor".

Dodali su da taj zaključak potkrepljuje podatak da nijesu imali teže povrijeđenih učesnika sistema za zaštitu i spašavanje, kao i da su svi stambeni objekti koji su bili ugroženi vatrom sačuvani.

Prva volonterka u vatrogasnoj službi Podgorice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Naveli su i da odluku o traženju međunarodne pomoći donosi Vlada, a na osnovu predloga Ministarstva.

Predlog mora da sadrži razloge traženja pomoći, koji se kapaciteti traže, instrument preko koga se pomoć traži, kao i logističke i finansijske detalje.

A premijer Milojko Spajić je 6. avgusta konstatovao da Minstarstvu unutrašnjih poslova i vojsci i pored ogromnih napora na gašenju požara - treba pomoć.

I najavio kupovinu kanadera.

"MUP je već popravio jedan, a uskoro će još dva stara, manja aviona za gašenje požara. Kanader kao dodatak - će im sigurno puno značiti!“ zaključio je premijer.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je 9. avgusta međunarodnim partnerima uputio molbu za donaciju vatrogasnog vozila specijalno dizajniranog za teške terene i složene akcije na visokim objektima.

U međuvremenu u gašenju požara u povremeno učestvuje i Vojska i to helikopterima BELL 412, koji su kupljeni 2018. kao dio napora Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti.

A tokom ljeta 2017. NATO i saveznici pomogli su Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara.

Tada su crnogorske vlasti posredstvom EADRCC tražile od Alijanse i saveznika jedan kanader.

Međunarodnu pomoć Crna Gora je tražila i dobila od NATO-a i tokom poplava decembra 2010. i sniježnih padavina februara dvije godine kasnije, iako tada nije bila članica alijanse.

U slučaju sibirskog talasa 2012. Crnoj Gori u pomoć je prva pritekla susjedna Hrvatska.

Crna Gora je članica NATO od 2017.

Crnogorska služba spašavanja ima 785 zaposlenih, od kojih 636 radi u operativnom dijelu a ostatak u administraciji. Ima i 242 vozila, od čega su 152 vatrogasno-spasilačka.

XS
SM
MD
LG